2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana'da eğitimde da Vinci programı

Adana İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar, ülkeler arası işbirliğinin kullanılarak mesleki eğitim sistemleriyle uygulamalarında kalitenin geliştirilmesini, yeniliklerin teşvik edilmesini ve Avrupa boyutunun yükseltilmesini amaç edinen program için Adana’dan Kiremithane Endüstri Meslek Lisesi (EML) ve Çobanoğlu Meslek Lisesi’nin gönderdiği projelerin AB tarafından kabul edilmesi üzerine 15 öğretmen ve 4 öğrenciyle birlikte İngiltere’nin Liverpool şehrine giderek "European Language Center" isimli eğitim kurumunda staj yapıldığını belirtti.

21. yüzyılda ortaya çıkacak eğitimsel yeniliklere esnek bir yaklaşım içerisinde uyumu hedefleyen Kiremithane Endüstri Meslek Lisesi’nin projesi olan "Öğrenen Okulda Yaşam Boyu Eğitim Yöntemleri" Liverpool Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin seçkin eğitimcileri tarafından yürütülürken, Çobanoğlu Meslek Lisesi’nin projesi "Punch Sistemi"nin ise Manchester Teknoloji Koleji’nin ilgili bölüm öğretmenlerinin denetiminde uygulama çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Gülsar, "Bilindiği üzere ülkemiz, 1 Ocak 2004 tarihinden bu yana AB Eğitim ve Gençlik Programları’ndan yararlanma hakkına sahiptir. Bütünleşme sürecinde eğitim alanına büyük katkı sağlayacağı varsayılan bu projeler bölgemiz için öncü olacaktır. Projelerde hedeflenen Avrupalılık fikriyle eğitimsel alanda kalite anlayışı olup, bütünleşme sürecinde problemlerin çözümüne bir fırsat olacaktır. İngiltere’de bulunan öğretmenlerimiz, yurda dönüşlerinde edindikleri bilgileri ve deneyimleri diğer kurum ve kuruluşlara aktarmak için gereken faaliyetleri gerçekleştirecektir" dedi.

AB KAYNAKLARINI DEĞERLENDİRMELİYİZ
Bütünleşme sürecinde bölgenin eğitimsel ihtiyaçlarına yönelik herhangi bir projenin AB tarafından 300 bin Euro’ya kadar destek göreceğini ifade eden Gülsar, bugüne kadar Adana’da bu alanda proje üreterek eğitim alanındaki problemlerin çözümüne yönelik finans sağlayan Kiremithane Endüstri Meslek Lisesi ve Çobanoğlu Meslek Lisesi gibi diğer okulların da bol proje üreterek kendilerine kaynak sağlayacaklarını belirtti.
İngiltere seyahatinden çok etkilendiğini ve gördükleri karşısında hayrete düştüğünü de belirten Gülsar şunları söyledi:
"İngiltere seyahatimizin asıl amacı, öğretmenlerimizin hazırladığı yaşam boyu eğitimi Türkiye’ye uyarlamak ve genişletmekti. Öğrencilerimiz, projelerle ilgili birçok kurumda incelemelerde bulundu. Öğretmenlerle alakalı kurslar da oldu. Eğitim kurumları gezdirildi. Bu ziyaretler Adana adına çok iyi oldu. Leonardo da Vinci Programı kapsamında Türkiye’den ilk defa dışarı çıkan Adanalı okullar oldu. Bu projelere çok yüklü meblağlarla destek veriliyor. Kurumlara düşen bol miktarda proje yaparak AB’ye kabul ettirmektir. Bu Mesleki Eğitim Programı kapsamında alınacak finansla okulların modernizasyonu da yapılacak. Eski araç ve gereçlerin değişmesi de söz konusu. Üstelik tamamen hibe finans kaynağıyla. Bu yönde iki okulumuz çok iyi çalışmış. 20 projeleri daha var. AB ülkeleriyle işbirliği yaparak bu tür finans kaynaklarını Adana’ya aktarmaya çalışacağız. Çok güzel projeler. Orada edinilen bilgiler Adana’ya aktarılırsa çok güzel sonuçları ortaya çıkacak. Ben şahsen kendimde çok büyük değişiklikler hissettim. Şimdi 24 saat çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Boş zamanımız olmayacak. Uyumaya bile hakkımız yok. Çünkü onların hayat standardıyla bizim hayat standardımız arasında çok büyük farklar var. Herkes kendisine düşen görevi yapmalı, öğretmense öğretmenliği, öğrenciyse öğrenciliği en mükemmel şekilde yapmalı. Bize verilen her görevi mükemmel yapmalıyız. Amaç var, planlama var. Biz de herşey var. İklimsel, tarımsal olarak vatanımız cennet. Ama cenneti cehenneme çevirmişiz. Ama adamlar karmaşık iklimi bile cennete çevirmişler. Onlara yetişmek için çok çalışmalıyız çok."

ADANA (İHA) -
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2004 Pazar 14:06:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?