6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADANA

Adana'da ekonomi iyiye gidiyor

Adana’da 21 Şubat 2001 krizinden sonra ekonomik göstergeler yeniden olumlu seyretmeye başladı.

Adana Sanayi Odası (ASO) kayıtlarına göre, sadece Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan 37 yeni firma açılış hazırlığı yaparken, Adana Ticaret Odası (ATO) kayıtlarında bu yılın ilk 10 ayında 1258 firma, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) kayıtlarında da 1778 yeni işyeri kaydı tespit edildi.

ASO Başkanı Ümit Özgümüş, Şubat Krizi sonrası Adana’da yatırımların yeniden hız kazanmaya başladığına dikkat çekerek, özellikle 1996 yılında OSB’nin açılması ile başlayan yatırım hamlesinin hızla devam ettiğini söyledi. 1996 yılından bugüne kadar Adana’da sadece OSB’de 185 fabrika açıldığına işaret eden Başkan Özgümüş, "Adana’da sadece Hacı Sabancı OSB’de inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan 37 fabrika, açılış yapmaya hazırlanıyor. OSB’de önemli bir hareketlilik yaşanıyor.

Halen 185 fabrikanın faaliyet gösterdiği OSB’de, yeni tesislerin de faaliyete geçmesiyle önümüzdeki yıl 250 tesise kavuşacağız. Bu yatırımları görüp, ’Kentimizde yatırım yapılmıyor’ diyenleri anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi.
ATO Başkanı Şaban Baş da geçen yılın ilk 10 aylık döneminde 1175 firma odaya kayıt yaptırıp, 575’i sildirirken, bu yılın aynı döneminde 1258 yeni firmanın kaydolduğunu, kaydını sildirenlerin sayısının da 453’te kaldığını bildirdi.

Bu rakamların geçen yıla oranla açılan işyerlerinin arttığını, kapananların ise azaldığını gösterdiğine işaret eden ATO Başkanı Baş, "Bölgemizde dış ticaretinde gözle görülür bir hareketlilik yaşanmaktadır. Başta Almanya, Yunanistan, Suriye, İran, Irak olmak üzere birçok ülkeye ihracatımız büyük miktarlara ulaşmıştır. Ekim ayında düzenlediğimiz Çukurova Sanayi ve Ticaret Fuarı’nın da bölgemiz ekonomisine önemli bir katkı sağladığını düşüncesindeyiz. Bu gelişmeler ışığında ekonomik krizin etkilerinin hafiflemesine paralel sön dönemde ticari hayatta da önemli kıpırdanmalar olduğunu ve geleceğe dönük olumlu gelişmeler beklediğimizi söyleyebiliriz. Ülkemizde istikrarın hızla sağlanıyor olması piyasalara da yansımaya başlamıştır. Temennimiz, önümüzdeki dönemde ülkemizin geçmiş yıllarda yaşadığı tüm olumsuzlukları geride bıraktığı bembeyaz bir sayfa açılmasıdır" diye konuştu.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Kazım Barışık ise oda kayıtlarına göre kriz sonrası geçen yıl 3063 esnafın işyerini kapatırken, 2232 yeni esnafın hizmete başladığını belirtti.

Başkan Kazım Barışık, ekonominin toparlanmaya başladığı bu yılın ilk 10 ayında ise odaya 1778 yeni esnafın kayıt yaptırırken, 1569 esnafın da kepenk kapattığına dikkat çekerek, "Esnafımız krizin yaralarını yeni yeni sarıyor. Yeni hükümet, esnafımıza önemli miktarda kredi imkanı sundu. Bunları inkar etmek mümkün değil. Ama esnafımız da çok rahat değil. Yeni yeni toparlanıyor" dedi.

DURAN FİDAN-ADANA (İHA)
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2003 Perşembe 15:12:49
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 20:18:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?