4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Adana'da kanser eğitimi verildi

Günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruyan kanser, öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıklar ile tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle de ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden oluyor.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle kanser hastalığıyla mücadele çalışmaları kapsamında Adana'da muhtar, imam ve okul rehber öğretmenlerine seminer verildi.

Seminerde konuşan Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şube Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Melek Erkişi, kanserden korunmanın en önemli etkenlerinden birinin sigara içilmemesi olduğunu belirterek, "Yakınlarımızın sigara içmesini engellemeliyiz. Sigara içilen ortamlarda bulunmamalıyız. Özellikle küçük çocukların sigara dumanı teması olmamalı. Sigara kısa sürede fiziksel alışkanlık yapar, bırakılması zordur. Nikotin bantları ve antidepresan ilaçlarla profesyonel doktor yardımı ile bırakılabilir. Tütün ve diğer zararlı bitkileri-otları çiğnememeliyiz" dedi.

Bazı alışkanlıkların mutlaka değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Erkişi, erken tanının kanserden ölümlerin azaltılmasına en önemli katkıyı sağladığını söyledi. Erkişi, "Oluşan sağlık problemlerini uzatmadan hekime veya hastaneye başvurulmalıdır. Daha sağlıklı hayat tarzı uygulamaları kanser ölümlerini uzun dönemde azaltır, hastanın o gündeki riskini etkilemez. Geniş katılımlı, uygun, etkin ve kaliteli tarama sistemleri, ileri evre kanser sıklığını, kanser ölümlerini ve tedavinin maliyetini azaltacak en büyük güçtür" diye konuştu.

Çukurova Devlet Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Aynur Eken ise, her 2 erkekten biri ve her 3 kadından birinin yaşamı boyunca kanserle karşılaşma riski altında olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde kanser bütün ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır" dedi.

Erken tanının önemli olduğu hastalıkların başında kanserin geldiğini, sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak muayene ve tetkiklerle kanserin erken tanımlanmasının hedeflendiğini ifade eden Eken, "Erken tanıda amaç toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri üzerine yoğunlaşmaktır. Kadınlarda meme kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseri, erkeklerde prostat kanseri, hem erkek hem de kadınlarda ise kalın bağırsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giren kanser türleridir. Kanserin tanısında en önemli basamak muayenedir. Öncelikle doktor hastayı tepeden tırnağa muayene etmelidir. Bu nedenle her sağlıklı kişinin yılda en az bir kere tepeden tırnağa muayeneden geçmesinde fayda vardır. Kanser genellikle 40'lı yaşlardan sonra sıklığı artan bir hastalıktır. 40'lı yaşlardan sonra özellikle kansere yönelik tarama testlerinin yapılması önerilir. Ailesinde sık kanser görülenlerde özellikle meme ve bağırsak kanserinde bu daha da erken dönemlere alınabilir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 13:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?