7
Mayıs
2024
Salı
ADANA

Adana'da özürlü döşemecinin sicil savaşı

Adana’da öldürülen bir taksiciden gasp edilen aracın döşemelerini değiştirmek istediği iddiasıyla göz altına alınan konuşma özürlü döşemecinin, suçsuz bulunarak beraat etmesine rağmen siciline işlenen sabıka kaydını sildiremediği için hayatı karardı.

Önce müşterilerini sonra işini kaybeden ve sicili bozuk göründüğü için yeni iş bulamayan 3 çocuk babası döşemeci, ekmeğe muhtaç duruma düştü.
Adana’da oto döşemeciliği yapan Metin Baydak (39), üç gaspçının işlediği suça hiçbir dahli olmamasına rağmen bilmeden olaya adı karışınca hayatı tamamen karardı. Konuşma özürlü döşemeci, Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan cinayet davasında uzun süre tutuksuz yargılandı. Baydak, dava sırasında iş düzeni bozulunca müşterilerini kaybetti ve işyerini kapatmak zorunda kaldı. Genç adam, duruşma sonunda suçsuz bulunarak beraat etti. Ancak, mahkemenin Metin Baydak’a verdiği beraat kararı Adana Emniyet Müdürlüğü Genel Bilgi Toplama’da (GBT) bulunan kaydının silinmesine yetmedi. Baydak, aylarca iş aradı, ancak bulamayınca 5 kişilik ailesiyle sonunda ekmeğe muhtaç oldu. Metin Baydak, Güvenlik görevlisi olarak çalışmak üzere bir iş imkanı bulduğu esnada işveren sicil kaydını öğrenince işe almaktan vazgeçti.

Çalmadık kapı bırakmadı

Elindeki beraat kararına rağmen sabıka kaydını silmek için başta Adana Emniyet Müdürlüğü, Adana Valiliği, İçişleri Bakanlığı ve Adana Adliyesi’ne başvuran Baydak, tüm çabalarına rağmen Emniyet’teki sicil kaydını sildiremedi. Bütün girişimleri sonuçsuz kalan ve ailesi ile zor günler geçiren Metin Baydak, "Mahkemenin verdiği kararı kimse dikkate almıyor. ’Ancak ölünce bu kayıt silinir’ diyorlar. Parasızlıktan sefil olduk. Çocuklarımla zor ve aç günler geçiriyorum. Eşimle evliliğimiz yıkılmak üzere. Cami cemaatinin getirdiği yardımlarla ayakta duruyoruz" diye konuştu.

"Hayatım karardı"

"Bilmeden yaptığım bir iş uğrana hayatım karardı" diyen çaresiz Baydak, "Böyle bir durum herkesin başına gelebilir. Dükkanımın önüne getirilip döşemesi yapılacak diye bırakılan bir araç yüzünden sabıkalı duruma düştüm. Mahkemede gerçek ortaya çıktı ama olan bana oldu. İşlemediğim bir suçtan sabıkalı duruma düştüm. Yetkililerden sorunuma çözüm bulmalarını istiyorum" diye dert yanarken gözleri doldu.

Çocuklarının geleceği de tehlikede

Bu arada eşi Güler (25) çocukları Kaan (8), Atakan (5) ve 2 yaşındaki Mert Kan da "Babamıza yardım edin" çağrısında bulundular. Genç kadın, eşinin silinmeyen sabıka sicil kaydı yüzünden çok zor günler geçirdiklerini söylerken, "Sicil çocuklarımın geleceğini de etkileyecektir. Birileri bunu engellemeli" dedi.

Emniyet yetkilileri ise konuyla ilgili yönetmenlik değişikliği çalışmasının yapıldığını belirterek, mahkemece verilen beraat veya takipsizlik kararıyla Valiliğe başvurulduğu takdirde sicilin silinebileceğini bildirdi.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2003 Cumartesi 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 11:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
metin baydak IP: 78.161.106.xxx Tarih : 15.07.2009 23:41:44

bunca ay yıl  geçmesine  raymen  silinmemesi  üstelik  mahkeme takimsizlik kararı vermesine raymen  3 ağırceza mahkeme  kararına  raymen silinmemesi  beni  hala  üzüyor  vijdanen  rahatım  olayla  hiç ilgim olmadı  aracı görmedim  sadece  koltukları geldi  hala kaydımın olmasısı  beni  yıkıyor   ben ne  yaptım  ilahi  adelet  onra  soracak  suçsuz  insanı  nasıl  fişlenir    bana  bu haber değeri bulum  yüreyi yetim yayımlayan  adana  mahali gazetemiz  kent habere  tesekkürü borç bilirim