3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Adana'da projeler askıya alındı

Adana Ticaret Odası 28. Grup Altyapı ve Resmi İnşaat Müteahhitleri ile Teknik Müşavirler Meslek Komitesi, Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği ile ilgili alınan yürütmeyi durdurma kararının belediyelere tebliğ edilmesiyle bir çok projenin askıda kaldığını ve inşaat firmalarının mağdur duruma düştüklerini bildirerek, konunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.


ATO'dan yapılan açıklamada, söz konusu dava ile ilgili olarak durdurulan veya ertelenen proje sayısının 570’e ulaştığı, buna karşılık gelen inşaat alanının ise 4 milyon metrekare olduğu belirtildi.


Celal Özkan başkanlığındaki, Başkan Yardımcısı Hıdır Bahçe, ATO Yönetim Kurulu üyeleri Ömer Küpeli, Bilgin Kış ile Komite üyeleri Necati Fidan ve Sadri Ziya Pekçetin’in hazır bulundukları 28. Grup Altyapı ve Resmi İnşaat Müteahhitleri ile Teknik Müşavirler Meslek Komitesi toplantısında alınan ve ATO Yönetim Kurulu tarafından da onaylanarak Büyükşehir Belediyesi’ne iletilen kararda şu görüşlere yer verildi:


"Adana Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Yönetmeliği'nin 6.005 maddesinin a, b, ve c bentlerinin, 7.003/2 maddesinin a bendinin, 7.001 maddesinin b bendinin, 7.006 maddesinin g bendinin 3. paragrafının 1. cümlesinin yürütmesi T.C. Adana 2.İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştur. Bu karara istinaden belediyeler adı geçen maddelerin ilgilendirdiği tüm ruhsat başvurularının ruhsatlandırılması talebini belirsiz bir tarihe ertelemiştir. Söz konusu yürütmeyi durdurma kararı TMMOB ve İMO Adana Şubesi’nce, İmar Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinin aleyhine açtıkları dava neticesinde alınmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının Adana ilinin sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerine, sorunlarına ve kentsel gelişim konularına hassasiyet göstermeleri ve yerel idarelerin bu hassasiyete duyarlı olmaları demokrasi kültürünün olmazsa olmaz bir gerçekliğidir. Kamu yararına açıldığı iddia edilen davanın, yargı sürecinin devam ediyor olması ve ilgili mahkemece konunun ne zaman sonuçlandırılacağının belirsizliği, yürütmesi durdurulan maddelerden ötürü ruhsat işlemleri askıya alınan girişimcileri ve arsa sahiplerini telafi edilmesi zor maddi ve manevi zararlara manevi zararlara maruz bırakmıştır."


Söz konusu dava ile ilgili olarak durdurulan ve ertelenen proje sayısının yaklaşık 570, buna tekabül eden inşaat alanının ise 4 milyon metrekare olduğu vurgulayan açıklamada şöyle denildi:


"İnşaat imalat sektörünün ekonominin lokomotif sektörü olduğu gerçeğinden hareketle 4 milyon metrekarelik inşaat imalat faaliyetlerinin ertelenmesinin/iptal edilmesinin kent ekonomisine vurduğu darbe son derece çarpıcıdır. Kamu yararına açıldığı iddia edilen dava ve dava süreci kamu zararına işlemektedir. Bu noktada dava amacına ulaşmamıştır. Yürütmesi durdurulan maddelerin, taraflarca uzlaşılarak yeniden düzenlenmesi, söz konusu yürütmeyi durdurma kararına konu olan davanın, davaya konu olan maddelerinin üzerinde mutabakat sağlanan maddelerle ikame edilmek kaydı ile geriye çekilmesi, tarafların; bulundukları konum ve varoluş amaçları göz önüne alındığında yasal sorumlulukları olmakla birlikte vicdani yükümlülükleridir."

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2008 Pazar 12:57:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?