2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana'da şark çıbanı tehtidi

Adana İl Umumu Hıfzısıhha Meclisi, kırsal bölgelerde görülen tatarcık hastalığının kent merkezinde de tehdit oluşturması nedeniyle, hastalığa yol açan tatarcık (yakağan) sinekleriyle mücadele amacıyla, mayıs ayında ilaçlama çalışmalarına başlanılmasını kararlaştırdı.
Adana İl Sağlık Müdürü Ş. Serdar Mercan yaptığı açıklamada, tatarcık sineğinin ısırması sonucu bulaşan, daha çok vücudun açık kısımlarında uzun süreli iyileşmeyen ve iyileştiğinde de iz bırakan yaralarla karakterize bir cilt hastalığı olan şark çıbanı ile mücadele kapsamında, ilaçlama çalışması yapılacağını belirtti. Mercan, İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi'nin aldığı kararla, belediyeler ve Sıtma Bölge Başkanlığı işbirliği ile mayıs ayında ilaçlama çalışmasına başlanacağını kaydetti.
Tatarcık sinekleriyle mücadele çalışmaları sırasında halkın da desteğine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Mercan, evlerinde besi amaçlı inek, koyun, keçi ve tavuk gibi hayvanları besleyenlerin, oluşan hayvan pisliklerini düzenli olarak temizleyerek, biriktirdikleri yerlerde üstünü toprakla kapatmalarını istedi.
Evlerini ve hayvan barınaklarını ilaçlamak amacıyla gelecek olan ekiplere yardımcı olunması gerektiğine dikkat çeken Mercan şu uyarılarda bulundu:
"Geceleri, dış alanda uyurken sıkı dokulu cibinlik kullanılmalı. Geceleri, dış alan ilaçlama uygulaması yapılırken kapı ve pencereler açılmalı, uygulanmakta olan ilacın içeri girmesi sağlanmalı. Evlerinin bahçesine yada süs bitkilerine hayvan gübresi kullanılmamışsa süs bitkilerinin toprağının da bu sineklerin üreme merkezi olmaması için yılda iki kez tarım ilaçlarıyla ilaçlanmalı. Tatarcık sineklerinin kuytu ve serin yerlerde daha çok ürediklerinden binaların bodrum katları düzenli aralıklarla ilaçlanmalı. Hayvan barınaklarının duvarlarındaki çatlak ve boşluklar sıvanmalı ve ilaçlanmalıdır"
ADANA - İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2004 Pazartesi 17:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?