7
Mayıs
2024
Salı
ADANA

Adana'da şiddetli yağış ekili alanlara zarar verdi

Adana’da şiddetli yağış ve fırtına, ekili alanlarda büyük zarara yol açtı.

Sel suları, Yüreğir Ovası’nda 15 bin dönüme yakın narenciye bahçesi ile sebze tarlalarında tahribata yol açtı. Dağlardan inen sel suları, önüne gelen taş ve molozları ovadaki tarlalara sürüklerken, yüzeydeki verimli toprakları da Ceyhan Nehri’ne doldurdu. Üreticiler, şiddetli yağış nedeniyle ovadaki soğan, marul ekili tarlaları ile narenciye bahçelerinin büyük zarar gördüğünü ve perişan olduklarını belirtirken, devletten yardım istediler.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin, Ceyhan Nehri kıyısında hemen her yıl şiddetli yağış nedeniyle buğday, soğan, marul ve pamuk ekili tarlaların sular altında kaldığını, her defasında zarar tespiti yapılmasına rağmen üreticinin cebine bir şey konmadığını söyledi.

Başkan Tekin, 5254 sayılı yasanın, geçen hükümet tarafından kaldırıldığını, 2090 sayılı yasa gereği de zarar gören üreticinin, servetinin yüzde 50’sini kaybetmesi halinde devletin yardımda bulunabildiğini ifade ederek, "Bu şekilde çiftçinin eline geçen bir şey olmayacak. Bu işin tek yolu, hükümetin geniş kapsamlı bir tarım sigortası çıkarmasıdır. Bizim paramız yıllardır ticaret borsalarına niye kesiliyor. Bizim borsayla işimiz yok. Sattığımız buğday ve pamuk paralarından belirli bir miktar kesinti yapılıp, bir havuzda toplansın. Afet olduğu zaman da gerçek manada ihtiyaç sahiplerine dağıtılsın. Bunun da adı ’Geniş Kapsamlı Tarım Sigortası’ olsun" dedi.

DURAN FİDAN-ADANA (İHA)
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2003 Perşembe 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 11:19:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?