2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adana'dan Afrikaya uçaklı destek

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) birçok Afrika ülkesinde ürünleri tehdit eden çekirge istilasına karşı verilen mücadelede bağış yapılması gerektiğini açıklamasının ardından, Türkiye’den ilk yardımı ATO yaptı. Konuyla ilgili bilgi veren ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, yardım talebinin Libya Lideri Muhammed Kaddafi’den geldiğini ve bu doğrultuda Barış Havacılık Şirketi’ne ait 8 adet zirai uçağın, çekirge istilasına karşı mücadele vermek üzere bölgeye gönderildiğini söyledi. Baş, "İlk etapta 8 zirai uçak Libya, Sengal ve Mali’ye gönderilmek üzere yola çıkıyor. Türkiye’den kardeş ülke olan Libya’ya ve çöl çekirgesi istilasının kol gezdiği Senegal ve Mali’ye dostumuz Muhammed Kaddafi’nin isteği üzerine ilaçlama uçakları gönderiyoruz. Bu uçaklar ile beraber 8 pilot, 8 teknisyen ve 2 teknik müdür arkadaşımız olmak üzere 18 kişilik bir ekip de yola çıkacak.

Ekibimizin bizi orada en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyoruz. Bu Türkiye için bir gurur. Uçaklarımızın orada 35 gün kalması planlanıyor. Ancak istila ile yapılan mücadelenin durumuna göre bu süre 3-4 ay da olabilir. Şu anda Türkiye’de zirai ilaçlama uçağı bizim bölgemizde olduğu için, bu yardımı biz yapıyoruz" dedi.

Bundan sonra yardımlarının devam edeceğini belirten Baş, "20 uçak daha önümüzdeki hafta Cezayir’e gönderilecek. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. İlk etapta gönderdiğimiz uçaklarımızdan her biri saatte 600 dekar alanı ilaçlayabiliyor. 8 uçak ise saatte 24 bin dekar alanda ilaçlama yapabilecek" diye konuştu. Uçaklar, 398 ton kapasiteli, 550 ton ağırlığındaki Libya’ya ait Antonov 124-100 adlı uçak ile Adana Hava Limanı’ndan ayrıldı.

FAO’dan Ağustos ayında yapılan açıklamada, birçok Afrika ülkesinde ürünleri tehdit eden çekirge istilasına karşı verilen mücadele kapsamında 70 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu ve bu konuda yapılacak olan bağışların önemli olduğu belirtilmişti.

iha-adana
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2004 Cumartesi 10:33:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?