Türkiye'de, canlı havyan varlığının azalmasıyla birlikte tırmanışa geçen et fiyatlarına müdahale etmek amacıyla ithal edilen Aberden Sığırı (Angus) eti satışları, günden güne katlanarak artıyor.
İthal ete mesafeli durmayı tercih eden Adanalılar, zaman içinde lezzet ve kalite konusunda tatmin olunca, ayrım yapmaktan vazgeçerek normal tüketim şartlarına geri döndü. Kent genelinde iki şubesi bulunan Et ve Balık Kurumu Tanzim Satış Mağazaları'nda, günlük 25 bin lira tutarında et satışı yapıldığı öğrenildi.
Etlerinin yağsız oluşu ve kolay doğum yapabilme gibi bazı özelliklere sahip olan 'Angusları, bölgedeki tüketicilerin artık benimsediğini söyleyen Et ve Balık Kurumu Adana Bölge Müdürü İsmail Yavuz, "İthal devam ediyor. Bu yıl için 2 bin ton canlı, 6 bin ton taze kesilmiş et ihalesi yapıldı. Bütün kesimler, Tarım Bakanlığı ile Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen veteriner hekimler gözetiminde yapılıyor. Bu hayvanlar, 60 bin metrekarelik doğal alanlarda otlanıyor, yem yüzü görmüyorlar. Geçen yıl Adana ve bölge iller için 23 bin ithal hayvan kesimi yapıldı" dedi. Türkiye'de yılın önemli bir bölümünü kapalı ahırlar ve barınaklarda geçiren besi hayvanlarının, et yağ oranıyla Angus ırkının et yağ oranı arasında önemli bir fark bulunduğunu anlatan Yavuz, "Bu hayvanlar meralarda ve yaylalarda besiye alınıyorlar. Bu nedenle et kalitesi çok yüksektir. Beslenme şekillerinde ise, kafalarda soru işareti bırakacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Halkımız ithal Angus ırkının etlerini gönül rahatlığıyla tüketebilirler" diye konuştu.
ANGUS IRKININ ÖZELLİKLERİ
Anavatanı İskoçya olan ve geçmişi 1800'lü yıllara kadar uzanan 'Angus' ırkı, Avrupa'da olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri'nde de, etçil sığır varlığının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye'ye Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden ithal edilen 'Angus' ırkıyla ilgili olarak, ansiklopedik kaynaklarda şu bilgiler aktarılıyor:
"17 Mayıs 1873 yılında George Grant adında bir yetiştirici, 4 adet Angus boğayı Victoria/Kansas'a götürerek, Shorthon ve Longhorn ırkıyla melezleştirir. Bu melezlerden istenilen verim elde edilemediği için daha sonra Angus dişilerini ithal ederek, saf kan Angus yetiştirmeye başlanır. 1885 yılında siyah ve kırmızı Anguslarla ilgili olarak ABD'de ırk ayrımı yapılırken, İngiltere ve Kanada'da böyle bir ayrım yapılmaz. Angus ırkını önemli kılan en önemli özellik etinin kalitesidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu Angus sığırları oluşturur. Çünkü diğer etçi ırklarına göre Angus ırkı daha kaliteli et üretimine olanak verir. Angus etinin tercih edilmesindeki en önemli özellik ise, et yağ oranının düşük olmasıdır. Diğer ırklarda yağ oranı yüzde 35 ile 36'lara kadar varırken, Angus etinde bu oran yüzde 6 ile 7 civarındadır."
![]() |
![]() |