2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adanalı çiftçilerden hükümete tepki

Önce kuraklık, sonra dolu vurgununa maruz kalan Çukurova çiftçisi, verimdeki yüzde 50’yi bulan kaybına bir de düşük fiyat eklenince buğdayda hüsrana uğradı.
Çukurova’da buğday hasadı büyük ölçüde tamamlanmasına rağmen hükümetin halen TMO kanalıyla alım fiyatı açıklamaması piyasada fiyatları sürekli aşağı çekerken, borç batağındaki üreticiyi de perişan etti. Adana’nın Yüreğir İlçesi’ndeki üreticiler, ülkede düşük enflasyonla her şeyi tozpembe gösteren hükümetin, buğday üreticisini görmezden geldiğini ileri sürerek, piyasa fiyatlarının geçen yılın da altına inerek 320 bin liraya düştüğünü belirttiler. Üreticiler, hükümetin birçok alanda başarılı görünmesine rağmen tarıma yabancı kaldığını, böyle hareket eden birçok partinin de tarihe gömüldüğünü savunarak, "AK Parti Hükümeti de böyle giderse bu sondan kaçamaz. Hükümet, hiçbir sorunumuza el uzatmıyor. Tarım kesimi üvey evlat mı? Enflasyon ülke genelinde yüzde 8’lerde, ama tarımda öyle mi? Gübreye, tohuma, mazota, zirai ilaca yapılan zamlar nerede? Tarım kesiminde enflasyon yüzde 8 değil, yüzde 50’lerdedir. Hükümet bunu iyi tespit etsin" dediler.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin de, narenciye başta olmak üzere yaş sebze ve meyvede ihracatın tıkalı olmasının üreticiyi mağdur ettiğini, buğdayda ise ’kara yıl’ yaşandığını söyledi. Soğan, patates ve karpuzun ihraç edilemediği için tarlada kaldığını, ürünün yok pahasına satıldığını belirten Başkan Tekin, "Devlet, TMO kanalıyla alım fiyatı açıklamayınca darda kalan borçlu çiftçi buğdayını bugün 320 bin liraya satmak zorunda kalıyor. Çukurova’da hasat tamamlandı. Bundan sonra hükümet alım fiyatı açıklamasın. Açıklarsa, bu bölgelerarası ayrımcılık olur. Çukurova üreticisi üvey evlat değildir. Geçen yıl 340-360 bin liraya satılan buğday bugün 320-330 bin liraya gidiyor. Geçen yıl torbası 130 bin lira olan mısır tohumu bugün 185 bin liraya çıkmıştır. Buğday üst gübresi 290 bin liradan 370 bin liraya yükselmiştir. Yüzde 8’lik enflasyon nerede? Tarımda gerçek enflasyon yüzde 50-60’dır. Hükümet çiftçiyi ölüme terk etmiştir. Böyle davranan partiler siyasi mevta olmuştur" şeklinde tepki gösterdi.
ADANA - İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2004 Çarşamba 12:20:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?