4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Adana'nın 87. Kurtuluş Yıldönümü

Kutlama etkinlikleri, kapsamında ilk olarak Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek ve siyasi partiler ile sivil toplum örgütleri Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okudu.

Atatürk Parkı'nda yapılan çelenk sunum töreninin ardından kutlamalar, yağmur nedeniyle Menderes Spor Salonu'nda devam etti.

Burada Vali Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek vatandaşların bayramını kutladı. Eline Türk Bayrağı alan binlerce vatandaş salonu doldurarak kutlamaya coşkuyla eşlik etti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Çanakkale Savaşı'ndaki ruhun Kurtuluş Savaşı döneminde Adana'da canlandığını söyledi. Durak, "Adanalı esaret altında kalmayı reddederek 5 Ocak günü düşmana karşı başlattığı bağımsızlık mücadelesini kazanmıştır. Bir konunun altını özellikle çizmek istiyorum. Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde, Adana'nın çok önemli yeri vardır.

Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923 tarihinde devlet reisi olarak kentimizi ziyaretlerinde, Kurtuluş Mücadelesi kararını Adana'da aldığını, 'Bende bu vakayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur' cümleleriyle ifade etmiştir. Kurtuluş Mücadelesi ateşinin Adana'da yakılması, bizim için ayrıca övünç kaynağıdır" dedi.

Durak'ın konuşmasından sonra yaklaşık 40 dakika bayrak tutmak için ayakta bekleyen bir kız öğrenci baygınlık geçirdi. Fenalaşan öğrenciyi yere düşmekten Vali Atış'ın korumaları kurtardı. Salonda ilk müdahalesi 112 Acil Servis tarafından yapılan öğrenci, daha sonra ambulansa götürüldü.

Kutlamalarda sahne alan Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölük Komutanlığı töreni izleyenleri coşturdu. Salonu dolduran binlerce vatandaş, Mehteran Bölük Komutanlığı'nın seslendirdiği marşlarla adeta kendinden geçti.
Daha sonra kutlamalar kapsamında düzenlenen yüzme ve satranç turnuvasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kutlamalara AK Parti Adana Milletvekilleri Fatoş Gürkan Zopcuk, Vahit Kirişci, Ali Küçükaydın, Necdet Ünüvar, CHP Adana Millekvekilleri Hulusi Güvel, Gaye Erbatur, MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ve çok sayıda komutan da katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 17:39:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?