4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Adana'nın havasını soğutacağız'

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar ve beraberindeki heyet, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı makamında ziyaret etti. Başkan Durak, ziyarette "havayı soğutma" konusunu gündeme getirdi.


Nezaket ziyaretinde Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü görevine yeni atanan Ali Kesikbaş ile Başkan Durak'ı tanıştıran Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Adana'ya meteorolojiden ne tür beklentiler olduğunu öğrenmeye geldiklerini söyledi. Ziyarette Başkan Durak, meteorolojinin en yetkili isimleriyle geçtiğimiz yıl bir vatandaşın "Suyumuzu soğuttun, havayı da soğut" şeklindeki talebiyle gündeme gelen "havayı soğutma" konusunu görüştü.

"Havayı soğutma" tasarısının tartışıldığı günlerde birçok kesimin bunu "ütopik" olarak değerlendirdiğini kaydeden Başkan Durak, "Aslında bu tartışma, bir vatandaşın en zor işleri başaran belediye başkanının imkansızı bile başaracağına olan inancını dile getirdiği mektupla ortaya çıktı. O günlerde havayı soğutmanın imkansız olmadığını dile getirmiştim. Halen bunun mümkün olabileceğini düşünüyorum" dedi.


Başkan Durak'ı ilgiyle dinleyen Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar ise, teknolojinin çok büyük bir hızla ilerlediğini kaydederek, "Bundan 20 yıl önce imkansız olduğuna inandığımız birçok şeyden bugün teknoloji sayesinde faydalanıyoruz. O nedenle teknoloji sayesinde bir gün gelir hava da soğutulur" diye konuştu.
Dünyaya paralel olarak Türkiye'de de iklimlerin değiştiğini vurgulayan Çağlar, "Adana'da özellikle kış yağışlarında görülen azalma dikkat çekiyor. Her ne kadar yağışlar genel anlamda artış gösterse de, kış yağışlarının ilkbahar ve sonbahar mevsimlerine kayması iyi değil. Çünkü kış yağışları bir coğrafya için çok daha büyük önem taşıyor" dedi.


Ağaçlandırmanın ülke iklimine olumlu katkılar sağlayacağını dile getiren Başkan Durak, meteoroloji heyetine erozyon ve keçinin ormanlara verdiği zararı anlatan kitapçık hediye etti. Başkan Durak'ın ağaçlandırma ile ilgili değerlendirmesine katıldığını dile getiren Çağlar, "Bir ağacın yılda 2 kilogram karbondioksit emdiği gerçeğini düşündüğümüzde, ağaçlandırmanın iklim açısından ne denli önem arzettiğini görürüz" yorumunu yaptı.

İha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 14:48:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
lotus adana IP: 85.106.249.xxx Tarih : 20.08.2009 22:06:51

Başkan Durak iki dönem önce seçildiğinde Toros Dağları'na koyacağı vantilatörlerle dağdaki soğuk havayı Adana'ya estireceğini söylemişti. Geçen dönem ise havada asılı duran zeplinlerdeki vantilatörlerle bu işi yapabileceğini söylemişti. Şimdi ise bilimsel gerçekliği yeni farketmiş ki işi bilime havale ediyor. Ama bence artık böyle ütopik fikir bile üretemez olmuş. Bıraksın böyle fantastik işleri. Kayseri'nin Konya'nın, Bursa'nın bir dönemde yaptığı raylı sistem 5 dönemdir bitirilemedi.