4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Adana'nın umudu yatırımda

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, yabancı yatırımlar konusunda Türkiye genelinde 13'üncü sırada bulunan Adana’nın ilk beş arasında girmeyi başardığını belirterek, “Adana, yabancı yatırımlar konusunda ciddi bir ivme yakaladı. 2007’de 4 milyon dolar olan yatırım miktarı, bugün 82.4 milyon dolara yükselmiştir” dedi.


Şaban Baş, yaptığı açıklamada, ekonomik göstergelerin iç açıcı olmadığı bir dönemde, Adana’ya gelen yabancı yatırım miktarında önemli oranlarda yükseliş yaşanmasının sevindirici olduğunu söyledi. Hazine Müsteşarlığı Uluslararası Doğrudan Yatırım verilerine göre 2007’de sadece 4 milyon dolar olan Adana’daki yabancı yatırım miktarının, 82.4 milyon dolara yükselmesinin geleceğe ilişkin karamsar bakışın umuda dönüşmesine neden olduğunu ifade eden Baş, “Adana, 2007 yılında Türkiye’deki yabancı yatırım alan iller tablosunun 13'üncü sırasında yer alıyordu. Oysa bugün, çok ciddi bir yükselişle 5. sıraya yerleşti. Bu yükseliş, ekonomik göstergeleri olumsuz seyreden Adana için önemli bir moral kaynağı olmuştur” diye konuştu.


Yabancı yatırımın üretime yönelik kullanılması durumunda kentte istihdam, üretim ve katma değer yaratılmasına olanak sağlayacağına işaret eden Baş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:


“Yabancı sermaye, sermaye yetersizliği içinde bulunan, hele yatırım sermayesi eksikliği çeken ülkeler için ciddi önem taşımaktadır. Türkiye’de son yıllarda, kamu kesiminin de çok cüzi miktarlardaki alt yapı yatırımları hariç, yatırım yapılmadığından ve özel kesimin de yatırım sermayesinin, kalkınmanın sağlanmasında, işsizliğin azaltılmasında, dış ticaret ve cari açığın azaltılmasına yeter düzeyde olmamasından, yabancı sermaye daha da önem taşımaktadır. Adana, özellikle BTC Boru Hattı, Yumurtalık Serbest Bölgesi ve Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ile her yönden yabancı yatırımlar için ideal bir bölge olma yolundadır. Son zamanlardaki ciddi artış oranı da bunun en somut göstergesidir. Bugünkü veriler göre, başta, Almaya, Suriye, Amerika, Hollanda, İtalya ve İngiltere olmak üzere toplam 34 ülkeden 163 firmanın Adana’ya toptan ve perakende ticareti, imalat, tarım ve ormancılık, inşaat ve madencilik alanlarında sermaye girişi gerçekleşmiştir.”
Şaban Baş, yabancı yatırımın artırılmasındaki en önemli unsurun tanıtım olduğuna işaret ettiği açıklamasında, “Adana Ticaret Odası olarak, bölgemizdeki yatırım olanaklarının yurtdışında bilinmesi ve yabancı yatırımın kente gelmesi adına ciddi çalışma içerisindeyiz. Kentimizdeki tüm kurum ve kuruluşların kendisini tanıtım neferi olarak görmesi, uygulanan teşvikleri çok iyi bilmesi gerekmektedir. Çünkü özellikle yabancı yatırımın, Adanalı için iş ve aş kapısı olacağı bilinciyle hareket edilmelidir” görüşlerini dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 16:38:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?