4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Adana'ya 20 milyon dolar

1.1 milyar doların üzerinde piyasa değeri olan ve 110 ülkede faaliyet gösteren Hintli tarım devi Jain, Türkiye’deki ilk üretim tesisini yıl sonunda Adana’da faaliyete geçirecek. Şirket 20 milyon dolarlık yatırımla 400 kişilik istihdam sağlayacak.

Global çapta 10 binden fazla çalışanı ile sulama teknolojileri alanında dünyanın en büyük şirketlerinden Hindistan merkezli Jain Irrigation Systems Ltd. (Jain) Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ile yaptığı ortak duyuruda iki önemli projeden oluşan 20 milyon dolar değerindeki ve 400 kişilik istihdam öngören yatırım kararını açıkladı. 1.1 milyar doların üzerinde piyasa değeri olan ve 110 ülkede faaliyet gösteren Jain, yeni üretim tesisini Adana’da yıl sonuna dek faaliyete geçiriyor. İlk etapta sulama sistemlerinin üretileceği 35 bin metrekarelik üretim tesisinin kurulması ile başlayacak yatırım atağını, önümüzdeki dönemde faaliyete geçecek gıda işleme birimi izleyecek. Fabrikanın, Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde 2009 yılının sonunda faaliyete geçmesi ve diğer yatırımlar ile birlikte Adana bölgesinde 400 kişi için doğrudan iş olanağı yaratması hedefleniyor.

Rakiplerini geçti

Jain Irrigation Systems Ltd. şirketinin CEO’su Anil Jain, “Bu yatırım büyümemizde çok önemli bir rol oynayacak. Türkiye’deki potansiyel bizleri heyecanlandırıyor. Şimdi tüm rakiplerimizin bir adım önüne geçtik. Bu yatırım Jain’in sektörde dünya çapındaki liderliğini pekiştirecek” dedi.
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, yüksek katma değere sahip tarım sanayisine yapılan yatırımların Ajans için de özellikle odaklanılan önemli bir alan olduğunun altını çizdi.

Ajans 15 ay uğraştı

Dünyaca tanınan Jain’in Türkiye’ye yatırım kararı almasının diğer büyük şirketler için de örnek teşkil edeceğini vurgulayan Korkmaz, ajans olarak, 15 aydan fazla bir süredir üzerinde çalıştıkları, böylesine önemli bir projenin bir parçası olmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm dünyada doğrudan yabancı yatırım oranında azalma gözlenirken, ülkemizde tarım sektörüne yapılan yatırımlarda büyüme görülüyor. Sulama teknolojileri bu derece önemle ele alınırken, bugün açıkladığımız Jain yatırımı, Türkiye’nin öncelikleri ve ihtiyaçları ile örtüşüyor. Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak hedefimiz; Türkiye’nin kalkınma politikasını destekleyen bu tip yatırımların rotasını ülkemize yönlendirmektir.”

Modern sulama 21 milyar dolarlık katkı sağlar

JAIN Sulama Sistemleri şirketinin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güngör, modern sulama sistemleri ile ülkemizde mevcut tarım arazilerinin tümünün sulanabileceğini ifade ederek, sistemin ayrıca gübre kullanımı, işçilik ve enerji maliyetlerinde yüzde 50’ye varan tasarruf sağlayacağının altını çizdi. Modern sulama teknolojilerinin kullanımı ile Türkiye ekonomisine tarım sektöründe yaklaşık 2 milyar dolar tutarında tasarrufun söz konusu olacağını anlatan Güngör, şunları söyledi: “Bu tasarruf değerini 19 milyar dolar tutarındaki verim artışı ile birleştirdiğimizde, ekonomimize toplamda 21 milyar dolar katkı sağlayabiliriz. Memnuniyetle gözlemliyoruz ki, son yıllarda verilen devlet destekleri sayesinde çiftçilerimizin basınçlı sulama sistemlerine olan ilgisi arttı. Bu gelişmeler teşvikin önemini ortaya koyuyor; nitekim 2008 yılında toplam 90 bin hektar alanda damla sulama, 100 bin hektar alanda da yağmur sulama sistemleri kuruldu.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2009 Salı 15:58:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?