3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

ADASO'dan elektrik zammına tepki

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, elektriğe yapılan yüzde 34'lük zamla sanayiye bir darbe daha vurulduğunu söyledi.

Özgümüş, yaptığı açıklamada, Türk sanayisinin yükselen maliyetler ve düşen kurlar nedeniyle her geçen gün rekabet gücünü kaybettiğini belirterek, "Bu kısır döngünün kırılması gerekir. Türkiye şu anda ithalatla büyüyor. Bu yapı tersine çevrilmeli. Yani Türkiye'nin kaynaklarının üzerine katma değer ekleyerek, ihracata dönük yeni bir modele, yeni sanayileşme ve büyüme stratejisine geçmek şart. Bunun gerçekleşebilmesi için de öncelikle gerekli yapısal reformlar yapılmalı ve üretim maliyetleri düşürülmeli. Ancak durum böyle olduğu halde ekonomi yönetiminin bu konuyla ilgili herhangi bir çalışması, çabası söz konusu değil. Aksine sanayicinin üretim maliyetleri artmaya devam ediyor. Maliyet artışları satış fiyatlarına yansıtılamadığı için kurlar geriledikçe sanayicinin durumu iyice kötüye gidiyor" dedi.

Rekabet gücünü büyük ölçüde kaybeden Türk sanayicisinin bir yandan yüksek istihdam vergileri gibi maliyetlerle uğraşırken, diğer yandan sürekli artan enerji fiyatları ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Özgümüş, şunları kaydetti:

"Son açıklanan rakamlara göre elektriğe yüzde 34 oranında yeni bir zam daha yapıldı. Böylece 2008 yılının başından bu yana elektriğe toplam 3 kez zam yapılmış oldu. Bu koşullarda sanayicinin işi gerçekten çok zor. Türk sanayisi yanlış, beceriksiz ve popülist politikalar nedeniyle her geçen gün rekabet gücünü kaybediyor. Bunu her ay artan dış ticaret ve cari işlemler hesaplarından izlemek mümkün."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 12:31:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?