2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Adli tatil yarın başlıyor

Yargıda, "toplu izin kullanımı" anlamına gelen adli tatil, yarın başlıyor. Adli tatil, 5 Eylül Cuma gününe kadar sürecek.

Adana Barosu Başkanı İbrahim Gazioğlu, Mahmut Esat Bozkurt Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, adliyelerin yıl içerisindeki yoğun mesaisine ayak uydurmaya çalışan avukatların adli tatilde birazcık olsun dinlenmeleri ve yeni bir yıla taze bir zihin ve dinlenmiş bir vücutla başlamaları temennisinde bulundu.

Gazioğlu, adliye koridorlarında günlük koşuşturmalar, müvekkillerin davalarını en iyi şekilde takip etme kaygısı, dosyalar içine gömülerek savunma ve cevap hazırlamak, bilgisayar başında saatlerce kafa yormak, ekonomik sıkıntılarla boğuşmak gibi sürekli stresin içinde yaşayan meslektaşlarının en iyi tatili hak ettiklerine inandıklarını söyledi.

Gönüllerinin "avukatların yaşam koşulları daha iyi olsun ve daha güzel günlerde daha güzel tatiller yapmasını" istediğini anlatan Gazioğlu, şöyle konuştu: "Ancak, ülke gündeminde yaşanan siyasi ve hukuksal gelişmeler, adliye camiasını ve bu bağlamda meslektaşlarımızı da yoğun şekilde ilgilendirmekte ve birer hukukçu olarak ülke sorunlarına kafa yormamıza yol açmaktadır. Hiçbir hukukçu, ülke sorunlarına duyarsız kalamaz ve kalmamalıdır."

Adana Barosu olarak, ülke gündemini meşgul eden sorunlarla ilgili de zaman zaman görüş belirttiklerini ifade eden Gazioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemiz, sürekli ve hızlı bir sosyal değişim içerisindedir. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş sosyal çalkantıları da beraberinde getirmektedir. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş evresi de benzer sorunları getirecektir. Bu tür bir değişim ve gelişim sürecinde sorunların yaşanması doğaldır." Benzer sorunları aynı süreçten geçmiş olan gelişmiş toplumların daha önce yaşadıklarını anlatan Gazioğlu, şunları söyledi:

"Şüphesiz toplumsal değişmeler hukukla yakından ilgilidir. Her toplum, bünyesinden kendine uygun olduğunu düşündüğü hukukunu yaratır. Ancak bu yerel hukuk, gelişmelere paralel olarak diğer toplumlarla kültürel ilişkilere de giderek evrensel bir nitelik kazanır. Gelişmiş toplumlarda artık evrensel hukuk ilkeleri, özgürlük; eşitlik ve sosyal adalet gibi önemli standartlar kazanmıştır. Bu çağdaş hukuk standartları insanlığın en önemli kazanımlarıdır. Şüphesiz Büyük Atatürk'ün 'çağdaş uygarlık düzeyi' olarak gösterdiği hedef doğrultusunda hukukumuz büyük mesafe katetmiştir. Büyük Atatürk, Batı'nın emperyalist yüzü ile mücadele ederken, yaşam şekli ve hukuk konusunda yönünü Batı'ya dönmüştür. Bugün de insanımızın değişim ve gelişim yönü Atatürk'ün gösterdiği 'çağdaş uygarlık' yörüngesinden kopmayacak şekilde olmalıdır. Hukuksal sorunlarımızı, hukukun çağdaş ve evrensel ilkelerinden ayrılmadan çözmeliyiz."

Gazioğlu, Cumhuriyetin kurum ve kuruluşları, hükümetler, yasama meclisi, yargı organları, üniversiteler, ordumuz ve diğer tüm organlar; hukukun kendilerine verdiği yetki çerçevesinde görev ifa ederken, bireysel hak ve özgürlüklerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bir tek bireyin dahi hak ve özgürlüğünün ihlal edilmesinin, o toplumda hukukun eksikliğini göstermek için yeterli olduğunu anlatan Gazioğlu, şunları söyledi: "Bu bağlamda, günlük yaşamda sürekli hissettiğimiz ülkemizdeki hukuksal ve siyasi sorunların yoğunluğu karşısında keyifli bir adli tatil yapmanın güçlüğü ortadadır. Ülkemiz önemli siyasi nitelikli davalarla karşı karşıya. Anayasa Mahkemesi, 'kapatma davası' konusunda kararını verdi. Bu karar siyasi kamplaşma içerisindeki kesimleri tatmin eder mi bilemeyiz. Ama şu bir gerçek ki, biz hukukçulara düşen görev mahkeme kararına saygı duymaktır. Bu karardan alınacak çok önemli dersler var. En önemlisi de siyasi iktidarın ciddi şekilde uyarılmış olmasıdır. Umarız ki bu uyarıdan bir ders alarak, kendi partisel çıkarlarını bir kenara bırakarak toplumun ve ülkenin acil sorunlarına öncelik tanır. Bu bağlamda AB sürecinin hızlandırılmasının aciliyet arzettiğini belirtmeden geçemeyeceğiz."

Ergenekon davası ile kapatma davası arasına sıkışmış insanların bu sıkışıklık arasında bir de acımasız terör belasının hedefi olduğunu belirten Gazioğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ancak bu ülke, sorunlarını çözebilecek güç ve kabiliyettedir. Her şeye rağmen aydınlık bir Türkiye, her şeye rağmen bireysel hak ve özgürlüklerin zedelenmediği bir Türkiye, her şeye rağmen hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını ilke edinmiş bir Türkiye, her şeye rağmen etnik ve dinsel ayırımcılığın unutulduğu, kardeşliğin ön plana çıktığı bir Türkiye. Böyle bir Türkiye'de; hukuk camiasının çileli aktörleri olan sevgili meslektaşlarıma gönüllerince geçirecekleri bir adli tatil diliyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 13:44:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?