5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

'Affet beni Yılmaz Güney'

12. Altın Koza Film Kültür ve Sanat Festivali film gösterimi "Masumiyet"ile başladı. Bütün sanatçıların katılımı ile gerçekleştirilen festival için verilen kokteylde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, daha önceleri "komünist" olarak nitelendirdiği sinema oyuncusu Yılmaz Güney’den özür dileyip, affını istedi.

M1 Tepe Alışveriş Merkezi’nde verilen kokteyle, festival için Adana’ya gelen 100’den fazla sanatçı ile Adanalı sanatseverler katıldı. Kokteylde Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile kentin önde gelen protokolü de hazır bulundu. Kokteyl öncesi konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, festivalin 7 yıl kesintiye uğramasına açıklık getirdi.

1998 yılında yaşanan Adana ve bir yıl sonra da Marmara depremlerinden başka ayrıca ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik krizler yüzünden festivalin gerçekleştirilemediğini söyledi. Durak, "Ancak bundan sonra Altın Koza sıkıntıya uğramadan devam edecek, söz veriyorum" dedi.

Bir dönem pek çok ülkenin özellikle dış siyasetinde etkili olan Soğuk Savaş günlerine atıfta bulunan Durak, Sovyetler Birliği’nin Türkiye üzerindeki emelleri olduğunu hatırlatarak, "Ben de o dönemde sağ blokta yer alan bir gençtim. Yılmaz Güney de bize göre komünistti. Ve kötü niyetliydi. Türkiye’nin aleyhine idi. Ama önceki yıl ilk kez ’Umut’ filmini izlemek nasip oldu. O filmi izleyip eve döndüğümde eşime ’Bu filmde bir şey yok ki’ dedim. Yıllardır bu insanın günahını almışız. Gerçekleri ifade etmiş. Bütün samimiyetimle söylüyorum; bugünkü emperyalistler, bugünkü soyguncular çok daha tehlikeli. O bakımdan günahını aldığımız Adanalı hemşehrimizin bizlerden affını talep ediyorum" diye konuştu. Durak’ın bu sözleri sanatçılardan yoğun alkış aldı.
Gecede sanatçılar için bir kokteyl verildi. Ayrıca uzun metrajlı film alanında ilk gösterim ise senaryosu ve yönetmenliği Zeki Demirkubuz’a ait olan Derya Alabora, Güven Kıraç, Haluk Bilginer’in başrollerini paylaştığı "Masumiyet" adlı film oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 14:52:51
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 15:42:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?