2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Ağaçlar bahara hazırlanıyor!

Ağaçlar için son derece önem taşıyan budama işleminin, özellikle meyve ağaçlarında yaşanan don olaylarından dolayı Ocak ayında başladığı bildirildi.

Beta Sulama ve Fidancılık yetkilisi ziraat yüksek mühendisi Dr. Emine Tanrıver, ağaç budamanın bir anlamda ağaçlar için baharın müjdecisi olduğunu ve budamanın mutlaka zamanında yapılması gerektiğini belirtti. Tanrıver, budamanın meyve ağaçlarından alınacak ürünün kalitesi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, "Örneğin 3 yaşında bir şeftali ağacı budanmadan önce 50-60 kilogram yük taşırken, budama ile bu 30-40 kilograma indirilir. Böylece daha iri meyve alınabilir. Ayrıca daha sonra yapılması gereken seyreltme işçiliği masrafı azaltılmış olur" dedi.

Budama ile ağaç üzerindeki gereksiz obur dalların budanarak meyveli kısımların ısı ve ışık görmesinin sağlandığını, bunun da erkencilik ve renklenme açısından önem taşıdığını anlatan Tanrıver, "Ayrıca budama, ağacımız üzerinde yaprak ve meyve miktarları arasında dengeyi oluşturmamızı sağlar" diye konuştu.

Tanrıver, budama konusunda üreticilere şu bilgileri verdi:

"Budama yapılırken ağacınızın üzerinde taşıyabileceğinden fazla meyve gözü bırakmayın. Yetiştiriciliğini yaptığınız türün meyve gözlerini ve meyve dalcıklarını nasıl ayırt edeceğinizi çok iyi öğrenin, budamayı bu bilinçle yapın. Budama yaparken dal kesimlerini aşağıya doğru veren olan yerden kesin ki kesim yerinde su birikimi olmasın."

Kesimlerin her zaman yere bakan göz üzerinden yapılması gerektiğini vurgulayan Tanrıver, "Budamadan sonra kesim yapılan kalın dallara macun sürün. Arazinizdeki budama artıklarını sıra aralarından dışarı çıkarın. Budamadan sonra ağaçlarınızı hazırlayacağınız bakırlı bir solüsyonla tamamen yıkayın. Ağaçların uyanabilmesi için bahçenize, bakır, fosfor, bor, çinko ve amino asitli gübre karışımları uygulayın" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 13:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?