3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

'Ahilik Haftası' Adana'da da kutlanacak

Adana'da, 13-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek "21. Ahilik Kültürü Haftası ve 44. Esnaf Bayramı"yla ilgili hazırlıklar tamamlandı.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Kazım Barışık, Birlik Hizmet Binası'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, "Ahilik Kültürü Haftası ve 44. Esnaf Bayramı"nın 21.'sinin, 13-19 Ekim tarihleri arasında Adana'da ilk kez gerçekleştirileceğini ifade ederek, kutlamalarla ilgili tüm hazırlıkları tamamladıklarını bildirdi.

Konuşmasının başında esnafın bayramını kutlayan Barışık, tüm oda başkanları, yönetim kurulu üyeleri, oda üyeleri ve vatandaşları etkinliklere katılmaya davet etti.
Küreselleşmenin ve acımasız bir rekabetin ortaya konulduğu, hoşgörünün kalktığı, insanların sadece ve sadece ticari gayelerle hareket ettiği, evrensel değerlerin yok olduğu bir ortamda Ahilik geleneğini yaşatmanın sorumluluk olduğunu vurgulayan Barışık, "Ülkemizin bulunduğu coğrafyada çok sıcak gelişmeler yaşanmaktadır. Her gün terör olayları nedeniyle şehitlerimiz gelmekte ve içimiz yanmaktadır. Dünyanın neresinde olursa olsun, Müslümanlara ve Türklere yapılan her saldırıyı, Ahi esnafı olarak nefretle kınıyorum. Ekonomik ve sosyal alanda rahatlamamız için terör odakları parçalanmalı ve bu terör grupları inlerinde yok edilmelidir. Buna Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gücü yeter. Esnaf olarak Silahlı Kuvvetlerimize güveniyor, inanıyoruz. Ahi Evran'ın torunları olarak ülkemizi parçalamak isteyen güçlere asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Ahilik kültürü ve felsefesinin, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas aldığını kaydeden Barışık, şöyle devam etti:

"İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde, dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güleryüzlü olmak ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir. Yakın coğrafyamızda ve etrafımızda çatışmaların sürdüğü, gerginliklerin yaşandığı, insani değerlerin kaybolduğu bir ortamda Ahi Evran'ın milletimize hediye etmiş olduğu hoşgörüyü gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmayı görev sayıyoruz. Temel ilkesi akıl, ahlak, bilim ve çalışma esasına dayanan Ahilik kültürünü yaşatmak ve toplumla paylaşmak görevimizdir. Temennimiz, toplumun temel yapı taşı olan esnaf ve sanatkarlarımızın daha iyi şartlarda, daha iyi ekonomik koşullar içerisinde çalışmalarını sürdürmeleridir. Ahi Evran; iyi bir esnaf, iyi bir sanatkar ve iyi bir Ahi'dir. Ahi Evran'ı geri getiremeyiz, ama geçmişimizi hatırlayarak onları gelecek nesillere aktarmalı, gençlerimize ışık tutmalıyız. Ahilik kültürünün daha da gelişerek gelecek kuşaklara aktarılması, yaşatılması esnaflarımız için son derece önemlidir. Türkiye'de esnaf ve sanatkar geleneği sonsuza kadar yaşayacaktır."

Barışık, toplantıya katılmayan oda başkanlarına da tepki göstererek, "Bu binada bedava oturacaksın, toplantılara iştirak etmeyeceksin. Bu nasıl başkanlık. İşi başkanlıktan önemli olan işini yapsın, yerine başkası aslanlar gibi başkanlık yapar" diye konuştu.

Adana Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Remzi Özdoğan da, Vali İlhan Atış'ın talimatıyla kutlama komitesi oluşturulduğunu ve bu komitenin Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık başkanlığında çalışmalara başladığını kaydetti. Özdoğan, Ahilik Haftası'nın esnaf ve sanatkarlar için hayırlı olmasını diledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 13:53:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?