4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Aile Hekimliğinin 1. yılı

Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, sağlık alanının ticaretleştirilip piyasalaştırıldığını ifade ederek, "İnsanlara hasta değil müşteri gözüyle bakılıyor" dedi.

Mete, Pratisyen Hekimlik Komisyon Başkanı Dr. Ömer Eşki ile aile hekimleri Dr. Erhan Özeren, Dr. Ahmet Suntur ve Dr. İsmail Bulca Adana Tabip Odası'nda bir araya gelerek Adana'da aile hekimliğinde gelinen noktanın 1 yıllık değerlendirmesi yaptı.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin sağlığı sıkıntıya sokan proje haline geldiğini iddia eden Mete, sağlıkta "balayı, şirinlik" döneminin yaşandığını ileri sürdü. Mete, "Sağlık alanı ticaretleştirilmemelidir. Sağlık bir haktır ve hakların verilmesi de kamunun görevidir. Sağlık alanı piyasalaştırılmıştır. İnsanlara hasta değil müşteri gözüyle bakılıyor. Bu Türk halkının alışık olmadığı bir ilişkidir. Hekim bu işin patronu olsun deniliyor. Marketteki patron gibi" dedi.

ADana Tabip Odası Pratisyen Hekimlik Komisyon Başkanı Dr. Ömer Eşki da, 1 yıl önce 18 Toplum Sağlığı Merkezi, 58 Aile Sağlığı Merkezi , 589 Aile Hekimliği Odası ve 250 sözleşmeli ebe ile Aile Hekimliği Pilot uygulamasına başlandığını hatırlatarak, "Aile hekimliği sistemi, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın 1. basamaktaki piyasalaştırma ve özelleştirmenin adıdır" dedi.

Türkiye'de 2004 yılından bu yana 33 ilde aile hekimliği sistemine geçildiğini belirten Dr. Eşki, aile hekimliği yasasının hala çıkarılmadığını, bunun da her ilde farklı uygulamaların olmasına neden olduğunu söyledi."Adana Tabip Odası olarak aile hekimlerine değil, aile hekimliği sistemine karşıyız" diyen Eşki, aile hekimliğiyle birlikte sağlık ocaklarında ekip çalışmasının ortadan kalktığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu sistemle bir ebe ve bir doktordan 1. basamak sağlık hizmetini yürütmesi istenmiştir. Bu personel eksikliği de ebelerin ev ziyaretlerini engellemiştir. Bunun sonucu olarak gebe tespitleri, bebek izlemleri, aşılar ve koruyucu sağlık hizmetlerinde yetersizlikler meydana gelmiştir. Aile hekimliğine geçişle beraber hastane acillerindeki doktor sayısı azaldığından hizmette sıkıntı yaşanmasına ve kalitenin düşmesine neden olmuştur."

Toplum sağlığı merkezlerinde yeterli doktor olmadığı için poliklinik hizmetlerinin verilemediğine dikkati çeken Eşki, daha önce tüm sağlık ocaklarından hizmet alan hastaların tek bir aile hekimine mahkum edildiğini, başka doktorlara muayene olamadığını öne sürdü

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 17:13:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?