3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Akdeniz sineması seyirciyle buluşuyor

Adana'da 2-8 Haziran 2008 tarihleri arasında yapılacak 15. Altın Koza Film Festivali'nin "Akdeniz Sineması" bölümünde İsrail, Fransa, İtalya ve İspanya'dan 5 ödüllü film yer alıyor.

Bölümünün ilk dikkat çeken filmi İsrailli yönetmen Eran Riklis'in savaşın ve sınırların anlamsızlığı üzerine dokunaklı anlatısı "Limon Ağacı". Başrolünde son yılların önemli oyuncularından Hiam Abbass'ın oynadığı film, Filistinli dul bir kadının İsrail Savunma Bakanıyla çok sevdiği limon bahçesi için girdiği mücadeleyi anlatıyor.

İkinci film ise İtalya'dan. Beklenmedik anlarda tepetaklak olan hayatların anlatıldığı "Düşünme"nin yönetmeni, ilk filmi "Nella Mischia" ile ses getiren Gianni Zanasi. Bir
zamanların punk yıldızı Stefano'nun her şeyini kaybettikten sonra ailesinin evine dönmesiyle gelişen olayları konu alan film "Pasinetti En İyi Film Ödülü" ve "Venedik Film Festivali FEDIC Ödülü"nün sahibi.

"Dünyanın Bütün Sabahları"nın yönetmeni Alain Corneau, festivalin beklenen filmlerinden olan "İkinci Nefes" ile Jean-Pierre Melville'in 1966'da aynı isimle filme çektiği romanı yeniden uyarlayarak, kara film türüne dönüş yapıyor. Katıldığı festivallerden pek çok ödüllerle dönen, Rodrigo Pla'nın İspanya-Meksika ortak yapımı "Yasak Bölge"sinde ayrımcılığın varabileceği korkunç boyutun tehlikesi görülüyor. Film, Toronto Film Festivali Uluslararası Eleştirmenler Ödülü ve Luigi de Laurentis Ödülü sahibi.

Fransız sinemasının yıldız oyuncularından Sandrine Bonnaire'ın 25 yıl boyunca çektiği kişisel arşiv görüntülerinin perdede izlenebileceği, uzman kurumların yetersizliğine ve yol açabilecekleri dramatik sonuçlara dikkat çeken "Adı Sabine", yönetmenin şizofren kardeşi üzerine yürekleri sızlatan bir belgesel. Fransız yapımı film, Fibresci Ödülü, Cannes Film Festivali'nde "Yönetmenlerin On Beş Günü" ödülü, Namur Film Festivali'nde ise "Jüri Özel Ödülü" aldı.

.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 14:39:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?