4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

AKİB'ten ihracat atağı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri, küresel krize rağmen daha önceleri hiç ihracat yapılamayan, haritada dahi yeri zor bulunabilen ülkelere mal satmayı başardı.

 Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Bülent Aymen, yaptığı açıklamada, küresel krizin 2011 yılına kadar devam edeceğinin öngörüldüğünü, hal böyleyken konuşulup tartışılması ve çözüm bulunması gereken konunun Türkiye'nin krizden ne kadar az zararla kurtulabileceği ve bunun için izlenmesi gereken stratejiler olduğunu söyledi.

Bu noktada bakir ve istikrarlı pazarlara yönelmenin şart olduğunu belirten Aymen, "Krizi daha az yaralarla atlatmak ve krizden doğacak zararları kompanse edebilmek için yapmamız gereken krizden en az etkilenen ülkelere yapılacak ihracatı artırmaktır. Bu konuda hedef ülkelerimiz öncelikle Ortadoğu, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri olmalıdır. Bu hedef çerçevesinde, bölge ihracatçımız krizi hissettiği ilk andan itibaren çalışma başlamıştır. Hali hazırda bu ülkelere yapılan ihracatın artırılmasının yanı sıra, ihracatçımız, daha önceleri hiç ihracat yapılamayan, haritada dahi yerini zor bulabileceğimiz ülkelere, mal
satmayı başarmıştır. İhracatçımız, krizden korunma ve alternatif pazar konusunda kendi açılımını yaratmaktadır" dedi.

1 Ocak-20 Nisan 2009 tarihleri arasında, 2008 yılı aynı dönemine göre, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Adana, Mersin Hatay, Kayseri ve Karaman'dan Bahreyn'e yüzde 141, Brunei'ye yüzde 100, Çad'a yüzde 100, Mısır yüzde 173, Mozambik'e yüzde 822, Namibya'ya yüzde 223, Peru'ya yüzde 568, Fiji'ye yüzde 100, Gine-Bissau'ya yüzde 100, Karadağ'a yüzde 697, Zaire'ye yüzde 228 ve Irak'a yüzde 124 oranında ihracat artışı gerçekleştiğini vurgulayan Aymen, şunları söyledi:

"AKİB ihracatçılarının, krizden etkilenmemesi mümkün değildir. Fakat, rakamlara bakıldığında Türkiye ihracatında yaşanan yüzde 35'lik düşüşün yanında, AKİB ihracatında sadece yüzde 2 düşüş öngörülüyorsa ve 1 Ocak-20 Nisan 2009 periyodunda yer alan rakamlarda da toplam ihracatta yüzde 3'lük bir artış görünüyorsa, burada bölge ihracatçısının başarısının irdelenmesi ve bu çalışmaların, Türkiye ihracatının içinde bulunduğu kaostan kurtulması için diğer ihracatçılarının çalışmalarında yol gösterici olması gerekir diye düşünüyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 11:58:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?