29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

AKP'li Belediye Başkanına 11 ay hapis

Hakkında çok sayıda dava açılması ve son olarak çiftliğinden açılan ateş sonucu bir çocuğun ölmesiyle partiden ihracı için disiplin kuruluna sevk edildiği öne sürülen Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Havutlu Beldesi Belediye Başkanı AKP'li 53 yaşındaki Mesut Ekici, ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan 11 ay 20 gün hapis, 427 YTL para cezasına mahkum edildi. Başkan Ekici'nin cezası ertelenmedi ve paraya da çevrilmedi. 

Havutlu Belediyesi'nde yolsuzluk yapıldığı ihbarı üzerine müfettişler 2005 yılında inceleme başlattı. 

İnceleme sonunda, Başkan Mesut Ekici'nin belediyeye ait araçları beldede oturan Şükrü Boğa'nın tarlasında bedelsiz çalıştırdığı, bütçe emanet hesabında kayıtlı gözüken 2 bin 500 YTL'yi kendi hesabında tuttuğu, Büyükşehir Belediyesi'nce yardım amacıyla verilen 30 bin YTL'yi zimmetine geçirdiği, 14 gün kullandıktan sonra fark edilmesi üzerine bu parayı bankaya geri yatırdığı saptandı. 

Başkan Ekici'nin ayrıca, ihalesi yapılmayan işlerin ihalesini yapılmış gibi göstererek belediye bütçesinden ödeme yaptırdığı belirlendi. 

Hesap İşleri Müdürü 40 yaşındaki Ergül Güzel ile Müdür Vekili 37 yaşındaki Aliye Aslankaçıran'ın ise usulsüz ödeme yaparak görevlerini kötüye kullandıkları anlaşıldı. 

İnceleme ardından Yüreğir Kaymakamlığı, Başkan Ekici ve 2 belediye çalışanı hakkında dava açılması için dosyayı Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Başkan Ekici ile 2 belediye memuru hakkında Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘Zimmet ve görevi kötüye kullanmak’ suçlarından dava açıldı. 27 yıla kadar hapis cezası istenen Başkan Ekici ile 12'şer yıl hapisleri istenen 2 belediye memuru hakkında karar duruşması yapıldı. Başkan Ekici duruşmaya katılmazken, belediye memurları Güzel ile Aslankaçıran geldi.

Mahkeme heyeti, Başkan Ekici'yi, görevini kötüye kullandığına kanaat getirerek 1 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Görevini birden fazla kötüye kullandığı gerekçesiyle cezası 1 yıl 2 aya yükseltildi. Duruşmadaki iyi hali nedeniyle bu cezası 11 ay 20 gün hapse indirildi. Ayrıca, 427 YTL para cezasına mahkum edildi. Başkan Ekici'nin cezası ertelenmedi, paraya çevrilmedi. Ekici, zimmet, belediye memurları da ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan beraat etti. 

Başkan Ekici, mahkemede daha önce yaptığı savunmasında suçlamaları kabul etmeyerek, hakkında Cumhuriyet savcılığına 40'a yakın şikayet dilekçesi verildiğini anlatırken, “Bu şikayetler hakkında takibat yapılmasına gerek olmadığını karar verildi. Belediyeyi 2 milyon YTL borçla devraldım. SSK'ya borçlarımız vardı. Kurum borçlarımız nedeniyle takipte olduğumuzdan sürekli olarak banka değiştirdik. Suçsuzum. İftira atıyorlar” dedi.

Belediye memurları da suçsuz olduklarını iddia ederken, “Ödemeler belediye başkanının emriyle yapılmıştır. Başkan usulsüz ödemeler yapmamızı istedi. Kendisini uyardık. Kendisinin emriyle bu ödemeleri yapmak zorunda kaldık. İnceleme sırasında Belediye Başkanı lehine ifade vermemiz konusunda bize baskı yaptı” derken Aslankaçıran da, 30 bin YTL'lik zimmet olayını Kaymakamlığa'a kendisinin bildirdiğini öne sürmüştü.

EKİCİ'YE SUÇLAMALAR...

HAVUTLU Beldesi Belediye Başkanı AKP'li Mesut Ekici, 2004 yerel seçimlerinde 487 seçmenin isimlerini sahte belgelerle seçim kütüklerinden sildirdiği iddiasıyla geçtiğimiz nisan ayında Adana 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘sahtecilik’ suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına mahkum edilirken bu ceza ertelenmişti.

Başkan Ekici hakkında, Havutlu Beldesi 5 nolu ve Seyhan 194 nolu paftalarda kadastro yolu olarak görülen alana belediye araçlarını kullanarak kardeşi Mehmet Can Ekici’ye park yeri ve dinlenme tesisi yaptırdığı iddiasıyla geçen yıl Adana 1’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ’Görevi kötüye kullanmak’ suçundan dava açıldı. Bu dava devam ederken Ekici'nin, Havutlu Beldesi’ndeki çiftliğinden 7 Şubat’ta henüz kim tarafından atıldığı belli olmayan kurşunla 10 yaşındaki Rıdvan Kopal öldü.

Kopal'ın annesi 40 yaşındaki Songül ve 45 yaşındaki babası Fedai Kopal, saldırıdan Başkan Ekici'yi sorumlu tutarak Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. 

AKP il ve Yüreğir ilçe yönetimleri, Ekici, hakkında açılan davalar, iddialar ve aldığı cezalar ve bazı memurları mezarlık, itfaiye, futbol sahasına sürmesi üzerine huzursuz oldu. İl yönetimi, Mesut Ekici’yi ‘parti ilkelerine aykırı davranmak’ ve ‘etik olmayan davranışlarda bulunmak’ suçlarından partiden ihraç etmek için il disiplin kuruluna sevk etti. Ekici’nin ifadesinin alınması için yapılan tebligata cevap vermediği iddia edildi.
Hürriyet İnternet / DHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2007 Pazartesi 15:46:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?