3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

AKP'ye siyah çelenk

Adana'da, Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı yerel gazete sahipleri, yöneticileri ve çalışanları, yürüyüş yaparak protesto etti.

Yerel basın kuruluşlarının kapanmasına neden olacağı ileri sürülen tasarıya karşı, "Gazetemi kapatma, Anadolu'yu karartma" sloganıyla protesto kampanyası başlatan Adana'daki yerel gazete sahipleri, yöneticileri ve çalışanları, bugün Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde (ÇGC) bir araya gelerek taşıdıkları dövizler ve Türk bayraklarıyla Atatürk Parkı'na kadar yürüdü. Burada Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan gazeteciler, hükümeti Ata'ya şikayet etti.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, burada yaptığı açıklamada, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşması halinde, Türkiye'deki yerel medyanın çok büyük bir çıkmaza gireceğini savundu.

Basın İlan Kurumu ilanlarının yüzde 98'inin yerel gazetelerde yayınlandığına dikkat çeken Esendemir, hükümetin bu tasarıyla yerel basını ilan kıskacına almak istediğini, tasarının özellikle yerel medyayı bitirme operasyonu olduğunu ileri sürdü.

Halen bu çirkin operasyonun farkında olmayan, dayanışma ruhundan yoksun yerel gazete yöneticilerinin bulunduğunu da ibretle izlediklerini kaydeden Esendemir, "Gün bugündür. Eğer biz kenetlenmeyi tam sağlayamazsak, herkes kendi kafasına göre hareket ederse, bu mücadelemizden beklenen sonucu almamız da zorlaşır" dedi.

Yayınlandıkları bölgede önemli görevler üstlenen yerel gazetelerin ayakta kalmasının şart olduğunu, bunun için de Basın İlan Kurumu desteğinin gerekli olduğunu vurgulayan Esendemir, şunları kaydetti:

"Yerel gazeteler gerek toplumsal, gerek ekonomik ve ticari açıdan göz ardı edilemeyecek bir unsurlardır. Yerel gazetelerde yayınlanan ihale sonuçları, tasarının gerçekleşmesi ile kamu ihale bültenlerinde yayınlanacaktır. Buna benzer birçok ilan da internet ortamına kaydırılmak istenmektedir. Yasa tasarısına karşı dün eylem kararı aldık ve bugün ilk eylemimizi gazetelerimizden, 'Gazetemizi kapatma, Anadolu'yu karartma' başlığıyla duyurduk. Ardından da bu uygulamayı yapanları Büyük Önder Atatürk'e şikayet ediyoruz. Kurtuluş Savaşı'nda etkin rol alan Anadolu'nun yerel gazetelerini yok etme çalışması başlatılmıştır. Bunu durdurmak için elimizden gelen tüm çabayı ortaya koymaya kararlıyız. Bu nedenle anılan kanun tasarısı Meclis gündemine gelmeden önce komisyonda görüşülmesi sırasında çekincelerimiz dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir."

Basın açıklamasının ardından tekrar yürüyüşe geçen gazeteciler, AK Parti İl Başkanlığı önüne gelerek parti binasının girişine siyah çelenk bıraktı.

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 23:48:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?