2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Alevi mitingine 500 kişi katılacak

Adana'daki Aleviler, Ankara'da düzenlenecek "Eşit Yurttaşlık Hakkı" mitingi için otobüslerle yola çıktı.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun Ankara Sıhhiye Meydanı'nda düzenleyeceği mitinge katılacak Aleviler, İstasyon Meydanı'nda biraraya geldi. Grubun hareketinden önce bir açıklama yapan Adana Alevi Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik, "Sadece eşit yurttaşlık hakkı adı altında yürüyeceğiz ama 3-5 önemli konuyu da orada vurgulamadan dönmeyeceğiz" dedi.

Çelik, Alevilerin bugüne kadar taleplerinin yerini bulmadığını savunarak, bu taleplerin her defasında toplumun çeşitli kesimlerinde dillendirilmesine rağmen sonuç alınamadığını söyledi.

Çelik, birinci taleplerinin Cemevlerinin inanç merkezleri olması, ikinci taleplerinin zorunlu din derslerinin kaldırılması olduğunu belirterek, "Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını sadece kendimiz için istemiyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahmkemesi'nde çıkan karar, Türkiye'de yine Danıştay kararıyla bugünkü siyasi iktidar bu kararları hiçe sayarak siyasi zorbalığını sonuna kadar sürdürüyor. Yine Alevi köylerine yapılan camilerin durdurulmasını istiyoruz. Alevi köylerine cami yapılıncaya kadar sağlık ocağı, yol, su, çeşme ve sanat etkinliklerinin yapılabileceği iş merkezlerinin yapılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Madımak Oteli'nin mevcut durumuna da değinen Çelik, şunları söyledi: "Türkiye'nin bir ayıbı olarak hala önümüzde duran Madımak katliamının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen Madımak hala bir et lokantası olarak işletiliyor. Bu lokantanın ve bu otelin derhal mevcut durumuna son verilerek 'İnsanlık ve Barış Müzesi' haline dönüştürülmesini talep ediyoruz. Bütün bu taleplerimizi haykırmak için Ankara'ya gidiyoruz. Olmazsa olmazımız demokrasi, demokrasi talebimiz için Ankara'ya gidiyoruz. Bütün bu sorunlarımızı demokrasi çerçevesinde, hukukun içerisinde kalarak çözeceğimeze inandığımız için buradan, Türkiye'nin bütün bölgelerinden ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden akın akın Ankara'daki Sıhhiye meydanı'nda taleplerimizi yüksek sesle dillendireceğiz."

Konuşmanın ardından 500 kişi 10 ayrı otobüsle Ankara'ya doğru yola çıktı .

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 10:28:13
Güncelleme :9 Kasım 2008 Pazar 11:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?