5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

'Alınterimizi geri istiyoruz'

BASK (Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikası) Adana İl Temsilcisi Ali Kısacık, 9 yıl boyunca çalışanların maaşlarından kesilen KEY'lerin (Konut Edindirme Yardımı) bir an önce ödenmesi gerektiğini belirtti.

Kısacık, açıklamalara rağmen resmi kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliğinden ötürü bu konuda kaos yaşandığını öne sürdü. Emlak Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı’nın yasa çıkar çıkmaz ödemelere başlanılacağını söylediğini belirten Kısacık, TOKİ Başkanı’nın "Yasa taslağı ile ilgili imzalar tamamlandı. Ancak sonradan Kamu İhale Kurumu’ndan görüş alınması istendiği için bekletiliyor" şeklindeki sözlerinin devlet birimleri arasındaki kopukluğu sergilediğini söyledi.
Kısacık, "Alınterimizden kesilen paraların bir an önce geri verilmesini istiyoruz. Bu konuda yasal yollara başvuracağız" şeklinde konuştu.

Çalışanlardan yıllarca kesilen KEY Hesapları sadece 75 metrekare ve daha küçük konutların alımı için kullanılmış, bu yüzden de sadece 265 bin kişi bu fon kesintilerinden yararlanmıştı. Daha sonra da amacına hizmet etmediği gerekçesiyle Konut Edindirme Yardımı kesintileri durdurulmuştu.

Öte yandan, Başbakanlık’ta bulunan taslakta, KEY hak sahiplerine yapılması düşünülen ödeme planı şöyle:

Bildirimde bulunan hak sahiplerinin paraları kanun çıkar çıkmaz ödenecek. Hak sahiplerine 5 yıllık süre tanınacak. Bu süre zarfında alınmayan paralar Hazine’ye irat kaydedilecek. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, hak sahiplerinin alacağına 5 Şubat 2000’den itibaren Ziraat Bankası’nın altı aylık vadeli mevduat hesaplarına uyguladığı faiz tahakkuk ettirecek. Emlak Gayrimenkul, plan oluşturarak, ödeme yapılacak hak sahiplerini ilan edecek. Bu kişiler de başvurarak, paralarını nakit alabilecek. Hak sahipleri açıklandıktan sonra para faizle nemalandırılmayacak.

1987-1995 yılları arasında dokuz yıldan daha az süre boyunca Konut Edindirme Yardımı kesintisi yapılan çalışanların, çalıştıkları yıl sayısına göre para alacağı belirtiliyor.
Öte yandan, 1.5 milyon hak sahibinin belirlendiği, ancak 5 milyon olduğu tahmin edilen hak sahiplerine kişi başına 100 ila 300 YTL ödeme yapılabileceği belirtiliyor.

Azmi Ertan
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 11:13:31
Güncelleme :3 Mart 2005 Perşembe 14:28:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
refik gülkok IP: 81.212.207.xxx Tarih : 21.03.2005 17:05:02
başvurular nereye yapılacak bilgi veririrseniz sevirim teşekkürler