1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Altın Koza başlıyor

Türk Sineması'na verdiği destekle, Türkiye'nin en önemli kültür - sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali'nin 18.'si 17-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

Festival kapsamında, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması gerçekleştirilecek.

Ayrıca dünya sineması seçkisi, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları ve sergiler de sinemaseverlerle buluşacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, festivalle ilgili bilgi vermek üzere Hilton Otel'de basın toplantısı düzenledi. Festival Genel Koordinatörü Ozan Aksu ve Festival Sinema Programları Koordinatörü Kadir Beycioğlu'nun da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Başkan Aldırmaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 1969 yılında bir film şenliği olarak başlayan, son yıllarda yaptığı atılımlar ve Türk sinemasına verdiği destekle dikkat çeken ve artık Türkiye'nin en önemli kültür - sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen festivalin, her yıl olduğu gibi yine Türk ve dünya sinemasının en seçkin örneklerini Adana'da buluşturmaya hazırlandığını söyledi.

Bu yıl, Yaşam Boyu Onur Ödüllerini sinemanın birbirinden değerli sanatçıları Kadir İnanır ve Nebahat Çehre ile aynı zamanda Adanalı olan usta yönetmen Ali Özgentürk'e vereceklerini belirten Aldırmaz, "Son yıllarda yaptığı birbirinden güzel filmlerle ülke sinemamızı tüm dünyaya tanıtan Sayın Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes(Kan) film Festivalinden ödülle dönen, "Bir Zamanlar Anadolu'da" filminin Türkiye Prömiyerinin Adana'da, festivalimizde gerçekleştirecek olması bize büyük mutluluk veriyor. Gösterim Bölümümüzde yer alan 'Ben Asyalıyım, Afrikalıyım bölümünün altını özellikle çizmek istiyorum. Bir film festivali yaşadığı coğrafyaya, hatta uzak komşularına ve onların yaşadıkları gerçeklere karşı duyarlı olmalıdır. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıl festivalde Filistin Sineması'na yer vermiştik. Bu bölgedeki zor şartlar altında devam eden yaşama ışık tutan filmleri ve yönetmenlerini Adana'da buluşturmuştuk. Bu yıl da benzer bir çalışmayı 'Asya ve Afrika' kıtalarına yoğunlaşarak devam ettirmeyi planlıyoruz. Festivalimizin 'Gösterim Bölümü'nde yer alan 'Ben Asyalıyım, Ben Afrikalıyım' başlığı altında söz konusu kıtalardan yükselen sinemayı beyaz perdeye duyarlılıkla yansıtan filmleri ve sinemacıları kentimizde buluşturacağız" dedi.

Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, sinemaya emek vermiş pek çok sanatçının, çeşitli platformlarda Adana'da bir sinema müzesi kurulması gerektiği yolundaki görüşlerini dile getirdiklerini ifade ederek, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, bu görüşü hayata geçirmeye karar verdiklerini müjdeledi.

Büyükşehir Belediyesi Adana Sinema Müzesi'ni açmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarının altını çizen Aldırmaz, "Müzemizin açılışını festivalimiz sırasında yapacağız. Müzemiz, Adana'mızın en eski yerleşim yeri olan Seyhan Nehri kıyısındaki Tepebağ Bölgesi'nde; Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldı, restore edildi. Adana ve Sinema denilince akla gelen ilk isim Yılmaz Güney müzeye damgasını vuracak. Ona ait özel eşyalar, belgeler ve dokümanlar ile çok sayıda Adanalı sinema sanatçısının film afişleri ve filmleri yer alacak bulunacak. Yine, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür Bakanımız, Adana'ya yaptıkları ziyaretler sırasında, kentimizde önemli bir eksiklik olan çok amaçlı salonlara sahip 'Kültür Merkezi'nin kurulacağı müjdesini vermişlerdi. Bu vesile ile kültür ve sanat hayatımızın önemli bir kilometre taşı olacak bu merkez için sizlerin aracılığıyla kendilerine teşekkür etmek isterim" diye konuştu. 

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Koza Film Festivali'nin, kamuoyunda Türk Sineması'na verdiği parasal desteğin önemli olduğunu da belirterek, şunları söyledi:

"Festivallerdeki para ödülleri her ne kadar sanatçı dostlarımızın üretimlerinin yanında küçük kalsa da tüm kategorilerde ödül veriyor olmamızın anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması kapsamında vereceğimiz toplam ödül miktarı bu yıl 936.000 TL. Bu ödüllerle amacımız zor şartlar altında ayakta durmaya çalışan Türk sinemamıza katkı, koymaktır güç vermektir.

Yine toplantımız vesilesiyle yapımcılara yönetmenlere seslenmek istiyorum. Doğal bir film platosu olma potansiyeline sahip Adana'da film çekmeye davet ediyorum. Elinizdeki dosyalarda, bir hafta sonu tatilim sırasında 18 Haziran 2011 tarihinde arkadaşlarımızın Adana ve çevresinde çektiği fotoğrafları bulabilirsiniz. Çukurova'da kent merkezinde yaz mevsimi yaşanırken, Toroslar'a doğru çıkıldıkça bahar ve kış mevsimlerinin yaşandığını göreceksiniz. Tüm sinemacılarımızı, dört mevsimin aynı anda yaşandığı nadir bölgelerden biri olan Adana'dan faydalanmalarını öneriyoruz. Adana'da çekilecek senaryosunun tamamı veya bir bölümü Adana'da geçen filmlere maddi manevi destek olacağımızın bilinmesini isterim."

Festival Sinema Programları Koordinatörü Kadir Beycioğlu da, 50 filmin başvurduğu festivale 14 filmin katılacağını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2011 Çarşamba 16:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?