2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Altın Koza film festivali başladı

Adana'da düzenlenen 15. Altın Koza Uluslararası Film Festivali, sinema sanatçılarının katıldığı resmi açılış töreni ve ''Limon Ağacı'' filminin gösterimiyle başladı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Hüseyin Ülger, Cinebonus Sinemaları'nda düzenlenen törende, sinema kanununda yapılan düzenlemenin ardından sektördeki yapımların sayısının arttığını vurguladı. Ülger, 2004 yılından önce Türkiye'de film sayısı 12-15 arasındayken, aynı yıl sinema kanununda yapılan değişiklikle bu sayının 45'e kadar çıktığını belirterek şöyle devam etti:
"Üniversitelerin radyo ve televizyon bölümlerinde okuyan öğrencilerin hazırladığı 118 amatör film ile 108 belgesel projesini destekledik. Bakanlığın desteklediği filmler festivallerde önemli ödüller almıştır. Bunlardan birisi de yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Üç Maymun' adlı yapıtıdır. Bu filmle Nuri Bilge Ceylan, son olarak Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü aldı. Ceylan'ı kutluyor, özlü konuşmasından dolayı da teşekkür ediyorum."
Ülger, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak şimdiye kadar festivallere önem verdiklerini, bundan sonra da Altın Koza'yı destekleyeceklerini kaydetti.


Adana Valisi İlhan Atış da festivale katılmaları nedeniyle teşekkür ettiği sanatçılara, Türkiye'nin en önemli kültür kentlerinden birine geldiklerini söyledi. Tarihi geçmişi güçlü olan Adana'nın, Atatürk'ün sanatçıya verdiği değeri aynen kalbinde taşıdığını belirten Atış, ''Senfoni Orkestrası, Devlet Tiyatrosu, Çukurova Üniversitesi, duayen Aytaç Durak'ı ile sizi destekliyoruz. Türkiye'de yapılan festivallerde mutlaka daha iyi yapmaya çalışacağız ve başaracağız'' diye konuştu.


Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, Adana ile sinema arasında sıcak bir ilişki bulunduğunu, bir zamanlar kentte 200'e yakın yazlık sinemanın olduğunu anlattı. Bir zamanlar Yeşilçam filmlerinin galalarının Adana'da yapıldığını ifade eden Durak, bunun iki nedeninin olduğunu şu sözlerle anlattı:
''O zamanlar Türkiye ekonomisi tarıma dayalıydı ve Adana en zengin iller arasında yer alıyordu. Bir diğer nedeni ise Adana sanatçılar yetiştiren bir kentti. Altın Koza, Türk sinemasına daha büyük destek vermek için gücünü arttırarak devam edecektir. Bu yıl festival kapsamında sinemanın sihrini kullanarak eğitime de destek sağlayacağız. Okullar sinemada, sinema okullarda sloganıyla 60 bin öğrenci sinemayla buluşacak.'' Konuşmaların ardından Türkiye prömiyeri yapılacak ''Limon Ağacı'' filminin oyuncuları Ali Suliman ve Rona Lipaz Michael'e katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verildi.


Janset'in sunuculuğunu üstlendiği gecede, Akapella grubu konser verdi.

..
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 03:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?