4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Altın Koza krize yenilmedi

Adana'da ilki 1969 yılında düzenlenen ancak doğal afet, ekonomik kriz ve darbeler nedeniyle sekteye uğrayarak bu yıl ancak 16.'sı gerçekleştirilebilen Altın Koza Film Festivali, belediye meclisinin desteğiyle bütçesini arttırarak yoluna devam etti.

Krize yenilmeyen Koza,Türk sineması ile bütünleşerek sanat camiasının moral kaynağı oldu. Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Nurettin Çelmeoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Sineması'nda çok önemli bir yeri olan ve birçok sanatçı yetiştiren Altın Koza Film Festivali'nin çeşitli iç ve dış etkenler yüzünden çoğu kez kesintiye uğradığını söyledi.

Çelmeoğlu, bu yıl kez kesintiye uğramadan 5. kez üst üste Altın Koza Film Festivali'ni organize etmeyi başardıklarını belirterek, "Altın Koza Film Festivali ilk kez 1969 yılında gerçekleştirildi. O zaman Altın Koza'yı Adana Belediyesi organize
ediyordu. Altın Koza kesintiye uğramadan 5 yıl yani 1973 yılına kadar devam etti. Devletin içine bulunduğu durumdan dolayı darbeler ve ekonomik nedenlerden dolayı belediye festivale ara vermek zorunda kaldı" dedi.

Festivale, 19 yıl ara verdikten sonra 'festivale bitti' gözüyle bakıldığı sırada 1992 yılında 6. Altın Koza Film Festivali olarak kozanın tekrar canlandığını ifade eden Çelmeoğlu şunları kaydetti:

"Dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Çolak kozaya tekrar start verdi. Bu start ise 1998 yılına kadar devam etti. 1998 yılında Adana'da yaşanan depremden dolayı festival iptal edildi. Ardından 1999 yılında Marmara Depremi yaşanınca festivale ayrılan bütçe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından yardım amaçlı olarak deprem bölgesine gönderildi. Bu nedenle festival 2005 yılına kadar yapılamadı."

Çelmeoğlu, 2005 yılına kadar geçen dönemde ise yaşanan büyük ekonomik krizler ve büyük ekonomik krizler ve belediyenin hiçbir kurumdan festival için destek alamaması yüzünden 7 yıl yapılamadığını söyledi.

2005 yılında Türk ekonomisindeki rahatlamanın Altın Koza'ya da yansıdığını ve festivalin tekrar düzenlenmeye başlandığını kaydeden Çelmeoğlu, "Altın Koza 2005 yılında tekrar canlandırıldı. O günden bugüne Altın Koza emin adımlarla ilerliyor. Türkiye'de Altın Koza çok önemli bir yere geldi. Artık Altın Koza'yı herkes benimsiyor. Uluslararası arenada ise yavaş ama emin adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu.

Altın Koza Film Festivali'nin ekonomik kriz, doğal afet ve darbeler yüzünden hiçbir zaman 7 yıl üst üste devam ettirilemediğini kaydeden Çelemoğlu şöyle devam etti:
"Türkiye'de şu anda ekonomik kriz var. Bu kriz sadece Türkiye'yi değil dünyayı etkiliyor. Ancak Altın Koza krize boyun eğmedi. Festival tüm gösterişi ve ihtişamı ile bu yıl 16.'sını gerçekleştirdi. Üstelik krize rağmen geçen yıl 3 milyon TL olan bütçe bu yıl yaklaşık 5 milyon TL'ye çıkartıldı. Ancak ekonomik kriz olsa da diğer yıllarda olduğu gibi Altın Koza'ya ara vermeyeceğiz. Belki bütçesi küçülür ama ne olursa olsun bundan sonra Altın Koza'ya ara verilmeyecek. Çünkü Altın Koza Türk Sinemasının kalbidir. Adana Türk Sinemasına dünya çapında çok sayıda sanatçı yetiştirmiştir. Altın Koza Adana'nın simgesi Türk Sineması'nın baş tacıdır. Bu nedenle kesintiye uğramayacaktır. Festivali hem Adanalı hem de sinemacılar çok istiyor."

Altı Koza'nın deprem, ekonomik kriz nedeniyle değil belediye meclisinin desteklememesi nedeniyle yıllarca sekteye uğradığını anlatan Çelmeoğlu, "Meclis festivali hiç desteklemedi. Aytaç Durak ön plana çıkar diye festivali istemediler. Festival bir anlamda da bu nedenle durakladı. Ancak bütün engellere rağmen kozanın ataşe tekrar yakılarak devam edildi. Festival bundan sonra bütün olumsuzluklara rağmen devam eder" diye konuştu

Çelmeoğlu, Altın Koza'ya Kültür Bakanlığı'ndan desteğin arttırılmasının şart olduğunu da sözlerine ekledi. 2005 yılına kadar hiçbir kurumdan bir lira bile para alamayan Altın Koza'nın ilk kez geçen yıl Kültür Bakanlığı'ndan 500 bin TL para yardımı aldığı, bu yıl önce 250 bin TL olan desteğin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın devreye girmesi ile 500 bin TL'ye çıkartıldığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 11:53:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?