3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Altın Koza krizlere boyun eğmeyecek

Adana'da ilki 1969 yılında düzenlenen ve bugün 39.'su yapılması gerekirken doğal afet, ekonomik kriz ve darbeler nedeniyle ertelenen ancak 15.'si gerçekleştirilen Altın Koza Film Festivali'nin bundan sonra ekonomik kriz olsa dahi kesintiye uğramayacağı bildirildi.

Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Fevzi Acevit, yaptığı açıklamada, Türk Sineması'nda çok önemli bir yeri olan ve bir çok sanatçı yetiştiren halen de yetiştirmeye devam eden Altın Koza Film Festivali'nin çoğu kez kesintiye uğradığını söyledi. Acevit, bu yıl 4. kez kesintiye uğramadan üst üste Altın Koza Film Festivali'ni organize etmeyi başardıklarını belirterek, "Altın Koza Film Festivali ilk kez 1969 yılında gerçekleştirildi.

O zaman Altın Koza'yı Adana Belediyesi organize ediyordu. Altın Koza kesintiye
uğramadan 5 yıl yani 1973 yılına kadar devam etti. Devletin içine bulunduğu durumdan dolayı darbeler ve ekonomik nedenlerden dolayı belediye festivale ara vermek zorunda kaldı" dedi.

Festivale, 19 yıl ara verdikten sonra, 'festivale bitti' gözüyle bakıldığı sırada 1992 yılında 6. Altın Koza Film Festivali olarak kozanın tekrar canlandığını ifade eden Acevit şunları kaydetti:

"Dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Çolak kozaya tekrar start verdi. Bu start ise 1998 yılına kadar devam etti. 1998 yılında Adana'da yaşanan depremden dolayı festival iptal edildi. Ardından 1999 yılında Marmara Depremi yaşanınca festivale ayrılan bütçe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından yardım amaçlı olarak deprem bölgesine gönderildi. Bu nedenle festival 2005 yılına kadar yapılamadı."

Acevit, 2005 yılına kadar geçen dönemde ise büyük ekonomik krizler yaşanması ve belediyenin hiçbir kurumdan destek almadığı için festivalin 7 yıl yapılamadığını vurguladı.

2005 yılında Türk ekonomisindeki rahatlamanın Altın Koza'ya da yansıdığını ve festivalin tekrar düzenlenmeye başlandığını kaydeden Acevit, "Altın Koza 2005 yılında tekrar canlandırıldı. O günden bugüne Altın Koza emin adımlarla ilerliyor. Türkiye'de Altın Koza çok önemli bir yere geldi. Artık Altın Koza'yı herkes benimsiyor. Uluslararası arenada ise yavaş ama emin adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu.

Altın Koza Film Festivali'nin ekonomik kriz, doğal afet ve darbeler nedeniyle üst üste 7 kez hiçbir zaman yapılmadığını ancak bundan sonra Altın Koza'nın kesintiye uğramayacağını söyleyen Acevit şöyle devam etti:

"Türkiye'de şuanda ekonomik durgunluk yaşanıyor. Kriz olacağını düşünmek bile istemiyoruz. Kriz psikolojik bir durum. Toplum olarak bunun olmaması için psikolojik ortamı hazırlamalıyız. Ancak ekonomik kriz olsa da diğer yıllarda olduğu gibi Altın Koza'ya ara vermeyeceğiz. Belki bütçesi küçülür ama ne olursa olsun bundan sonra Altın Koza'ya ara verilmeyecek. Çünkü Altın Koza Türk Sinemasının kalbi. Adana Türk Sinemasına dünya çapında çok sayıda sanatçı yetiştirmiştir. Altın Koza Adana'nın simgesi Türk Sineması'nın baş tacıdır. Bu nedenle kesintiye uğramayacaktır."
Altın Koza'ya ara verilmemesi ve daha da büyümesi için Kültür Bakanlığı'ndan desteğin arttırılması gerektiğini söyleyen Acevit, 2005 yılına kadar bir lira bile para alamayan Altın Koza'nın şimdi 500 bin YTL kadar para yardım alabildiğini bunun da artması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 10:55:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?