2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Altın Koza'ya üvey evlat muamelesi

Adana'da bu yıl 15.'si düzenlenecek olan Altın Koza Film Festivali'ne devlet tarafından sadece 500 bin YTL maddi destek verilirken, Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne 5 milyon YTL destek sağlandığı bildirildi.

İlki 1969 yılında yapılan ve maddi imkansızlık nedeniyle çoğu kez kesintiye uğrayan Altın Koza Film Festivali devletten maddi olarak gerekli desteği görmüyor. Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Fevzi Acevit yaptığı açıklamada, Türkiye'de büyük çaplı yapılan Altın Koza, Altın Portakal ve İstanbul Film Festivali olduğunu, bunların arasında Altın Koza'nın devlet tarafından gerekli maddi desteği alamadığını söyledi.

Acevit, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin geçen yıl bütçesinin 13 milyon YTL, Altın Koza'nın ise bütçesinin sadece 2 milyon YTL olduğunu belirterek, "Altın Portakal'ın 13 milyon YTL'lik bütçesinin 5 milyon YTL'si devlet desteği. Bunun 2 milyon YTL'si Başbakanlık Tanıtım Fonu'ndan, 3 milyon YTL'si ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden sağlanmıştır. Altın Koza Film Festivali'ne ise devlet tarafından geçen yıl sadece 500 bin YTL maddi destek gelmiştir" dedi.

Acevit, bu yılda Altın Koza'nın toplam bütçesinin yaklaşık 3 milyon YTL olduğunu, bunun yine 500 bin YTL'sinin devlet desteği olduğunu kaydetti. Altın Portakal'a yapılan maddi destek ile Altın Koza'ya yapılan destek arasında dağlar kadar fark olduğunu ifade eden Acevit, "Devlet, film festivallerine maddi destek sağlarken herhangi bir kriter koymuyor. Bence yapılan yardımlar için festivallere kriterler getirilmeli. Ancak bir kriter getirildiği zaman festivallere eşit ve adaletli bir şekilde maddi destek sağlanmış olur" diye konuştu.

Devletten aslan payını Altın Portakal'ın aldığını vurgulayan Acevit, "Altın Portakal'da yapılan etkinliklerin hepsi Altın Koza'da da var. Uluslararası film festivali, uzun metrajlı, kısa metrajlı film yarışmaları her iki festivalde de var. Ancak nedense Altın Portakal maddi destek konusunda daha şanslı. Üstelik bu iki festivalin başlama tarihleri de hemen hemen aynı döneme geliyor" dedi.

Türkiye Sinema Platformu'nun film festivallerindeki bu çarpıklığı ortadan kaldırmak için çalışmalar yaptığının altını çizen Acevit, şunları söyledi:
"30 üyeli platformda film yapımcıları, film yönetmenleri, meslek örgütleri bulunuyor. Kültür Bakanlığı ile iş birliği içinde bir yasa hazırlanıyor. Yasal düzenlemenin içinde film festivallerine yapılacak olan devlet desteğinin adil ve faydalı dağıtılmasını içeren değişiklikler de var. Film festivalleri A, B ve C kategorilerine ayrılacak, buna göre maddi destek alacak. Böylece festivaller arasında bir yarışma olacak ve festivaller daha kaliteli olacak."

.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 11:16:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?