3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Ambalaj sektörü %10 büyüdü

Ambalaj sektörünün son yıllarda yüzde 10 büyüyerek Türkiye ortalamasının iki katına çıktığı ve böylece yerli-yabancı yatırımcıların iştahını kabartarak, önümüzdeki dönemde cazip bir sektör olacağı bildirildi.

Cafer Sadık Abalıoğlu Holding'in iştiraklerinden, Dentaş Ambalaj ve Kağıt Sanayi A.Ş'nin Genel Müdürü Süheyl Baybalı yaptığı açıklamada, yabancı oyuncuların da Türk firmalarıyla ortaklığa giderek, sektörde yerini almaya başlamasıyla birlikte ambalaj sektörünün yukarı yönlü bir seyir izlediğini ifade etti.

Ambalaj sektörünün, Türkiye büyümesinin iki katı kadar büyüyen bir sektör olduğunu belirten Baybalı, "Sektör son yıllarda ortalama yüzde 10'larla büyüdü. Bu büyümenin altında çeşitli nedenler yatıyor. Birincisi; kullanılmakta olan plastik ambalajların yerini çeşitli nedenlerle doğal olarak kağıt baze özellikle de atık kağıt baze ürünlerin alması. Tabii ki AB'ye uyum normları bunu gerektiriyor. Çünkü ihracatta artık ahşap ürünlerin kullanılması yasaklanmış durumda. Ama onun ötesinde organik tarım veya Türkiye'de yapılmakta olan yaş sebze ve meyve üretiminin artması veya stratejilerin buna yönelik olarak Türkiye'de artması önemli bir gelişme. Ayrıca ülkemizde son dönemlerde yaş sebze-meyve serbest bölgelerinin oluşturulması yönünde bir girişim var. Dolayısıyla bu gibi oluşumların desteklenmesi Türkiye'deki yaş sebze meyve üretimini artırıyor. Çevremizdeki ülkelere de bu ürünlerin ihraç edilmesi söz konusu. Bu üretimlerin artık bundan sonra ahşap ambalajlarla yapılması mümkün değil" dedi.

Geçtiğimiz ay itibariyle geçerli olan yeni bir yasa ile birlikte ikincil plastik kullanımının Türkiye içinde de yasaklandığını, dolayısıyla birincil kullanımdaki plastik kasaların artık devrede olacağına dikkat çeken Baybalı, şunları kaydetti:

"Siyah kasa üretmek artık yasak. Tabii bunu yasanın gerektirdiği kadar belki sert uygulamıyorlar şu anda. Ama önümüzdeki dönemde yasak tam anlamıyla devreye girmiş olacak. Büyük marketlerin tamamında siyah kasa diyebileceğimiz kasaların kullanımı tamamen de kalkmış olacak. Dolayısıyla doğayla uyumlu ürünlerin kullanılması gerekiyor. O manada oluklu sektöründe daha da farklı bir büyüme olacaktır."

Rakiplerinin önemli bir bölümünün yurtdışı ortaklığı bulunduğunu belirten Baybalı, "Yabancı ortaklıkların olması da bu pazarın ciddi manada büyüdüğünü, geliştiğini ve dış yatırımcılara da cazip hale geldiğini gösteriyor. Ambalaj sektörü, önümüzdeki dönemde cazip bir sektör olarak kalacak diye düşünüyoruz. Yüzde 100 Türk sermayeli Dentaş Ambalaj ise bu yolculukta sektörünün önemli bir oyuncusu olmaya devam edecek. Yatırımlarını sürdürecek" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 10:13:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?