29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Anadolu demirağlarla örülüyor

Arkas Holding İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkanı, Anadolu'da demiryolu ağı üzerindeki çok sayıda kentte, sanayi tesislerini limanlara bağlayarak dünyaya açmayı planladıklarını belirtti.

Açıklamalarda bulunan Türkkanı, holdingin liman ve gemi yatırımlarının ardından demiryoluna da büyük miktarda yatırım yapmaya başladığını ifade etti.

Ekonomik krizin yaşandığı 2001 yılında başlattıkları yatırımlar kapsamında İstanbul'da Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olan Marport'u hizmete soktuklarını dile getiren Türkkanı, 1.3 milyon TEU kapasiteye ulaşacak limanda 2006'da 960 bin TEU yük elleçlendiğini ifade etti.

Bu limanda Haydarpaşa Limanı'nın neredeyse üç katı kadar yük elleçlendiğini kaydeden Türkkanı, “(İyi ki zamanında bu yatırımı yapmışız) diye düşünüyoruz. Bu liman olmasaydı dış ticaretteki büyümeyi karşılamak çok güç olacaktı” diye konuştu.

Holdingin yaptığı yatırımlarla gemi filosunu 2007 yılında 20'ye çıkardığını, buna 2009 yılına kadar 8 yeni geminin daha ekleneceğini dile getiren Türkkanı, yurt dışında da yeni ofisler açıldığını belirtti.

GLOBAL HEDEFLER

“Doğu Akdeniz ve Karadeniz'i büyüme alanımız olarak belirledik, burada gelecekte daha güçlü olacağız” diye konuşan Türkkanı, halen İspanya, Cezayir, Yunanistan, Romanya ve Ukrayna'da ofis ve yatırımları bulunduğunu aktardı. Türkkanı, şunları kaydetti:

“2006'da holding olarak yüzde 15 büyüme hedefi koymuştuk. Ancak büyüme oranımız beklentimizi de aşarak yüzde 20 olarak gerçekleşti. Bunda ülkenin dış ticaretinin artmasının yanında konteyner kullanımının da artmasının etkisi oldu.

2001'de kriz günlerinde başlayan ve bugüne gelen liman, gemi ve demiryolu yatırımlarının toplamı 1 milyar USD'ı aştı. Marport'un ardından 2007'de Gölcük'te otomobil sektörünün kullanacağı özel bir liman da devreye girecek. Önümüzdeki yıl yüzde 20'lik büyüme hedefi koyduk.”

İZMİR LİMANI İHALESİ

Türkkanı, ihalesi Mart ayına ertelenen İzmir Limanı için yüzü aşkın ortaktan oluşan bir konsorsiyum içinde yüzde 20'lik bir hisseye sahip olduklarını da aktardı. Konsorsiyum olarak “tahmin ettikleri değeri vermeye niyetli ve bunu sağlamaya muktedir” olduklarını, kaynak sorunlarının olmadığını söyleyen Türkkanı, İzmir Limanı olmazsa Aliağa'da bazı alternatifler üzerinde duracaklarını aktardı.

ANADOLU PROJESİ

Türkkanı, son dönemde kendilerini en fazla Anadolu Projesi'nin heyecanlandırdığını söyledi. Arkas'ın liman yatırımlarıyla yaptığı öncülüğü demiryollarıyla devam ettireceğini ifade eden Türkkanı, demiryolu ağı üzerindeki çok sayıda kenti limanlara ve dünya kentlerine bağlayacaklarını belirtti.

Derince, Gaziantep, Erzurum, Konya, Kayseri, Eskişehir ve Adana'da sürdürülen, Ankara ve Afyon'un dahil edilmesi planlanan projeyle vagonlara yükleme boşaltma sağlayacak büyük terminaller oluşturduklarını dile getiren Türkkanı, “İlk etapta 9 sanayi merkezinde oluşturulacak terminallerle Anadolu'daki firmalar için en ekonomik ulaşım hattını oluşturacağız. Bu proje oradaki firmaların rekabet gücünü artıracak ve ekonomiyi güçlendirecek.

Genelde liman kentlerine sıkışmış sanayiyi Anadolu'nun içlerine yayacak, göçleri durdurmaya kadar etki yapacak bir proje. Arazi alımları ve terminal inşaatları sürüyor. Proje için yeni vagonlar alıyoruz, yasal düzenleme yapılırsa lokomotif de alacağız. Şu ana kadar projeye 20 milyon dolarlık yatırım yaptık” diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 11:14:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?