3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Anaokulu velilerine 'aile eğitimi'

Uzmanlar 0-6 yaşın insanın gelişmesinde çok önemli bir dönem olduğunu, yaşamın algılanmasından, deneyimlere nasıl tepki verildiğinin ilk 6 yaşta belirlendiğini bildirdi.

Denge Psikolojik Danışma Merkezi Melodi Anaokulu velilerine "Aile Eğitimi" verdi. Psikolog Gürdal Görhan, okul öncesi eğitimi bakım hizmeti gibi değerlendirmenin doğru olmadığını söyledi. 0-6 yaş kazanımlarının yaşam boyu kullanılacağına dikkat çeken Görhan şöyle konuştu:

"Okul öncesi eğitimi bakım hizmeti gibi değerlendirmek doğru değildir. Aile böyle bir bakış açısına sahipse çocuğun aldığı eğitimden çok, yediği yemeği ve fizyolojik ihtiyaçlarının zamanında giderilmesine yönelik endişeler taşımaktadır. Ailenin bu endişelerini fark eden çocuk da, okul öncesi eğitim kurumunda yemek ve uykuyla ilgili sorunlar ortaya koyarak eğitim sürecinin içine girememektedir. Anne babalar, insanın yaşamında gelişimin en hızlı gerçekleştiği dönem olan 0-6 yaşta sorunlu davranış ile gelişim özelliği olan davranışı ayırt edebilmeli, sınırları buna göre belirlemelidir. Çocuğun aldığı eğitimle hangi davranışları kazanması gerektiğini gelişim basamaklarına göre belirlemek gereklidir. Çocuk 0-6 yaş için dil ve konuşma öncelikli olmak üzere okul öncesi öğretmenleri ve psikologlar tarafından değerlendirilmelidir.0-6 yaştaki kazanımlar yaşam boyu kullanılacağı için okul öncesi eğitim alan çocukların eğitsel açıdan ilköğretime daha hazırlıklı başladığı bilinmektedir. Aileler okul öncesi eğitimi ciddiye alarak okul kurallarını uygulama konusunda kararlı bir şekilde çocuğa destek olmalıdır."

Psikiyatri Uzmanı Levent Soylu da, 0-6 yaşta ana-baba tutumu ve okul öncesi eğitiminin şekillendirecek kadar etkili olduğunu söyledi. Soylu şöyle konuştu:
"Çevremizi, yaşamı nasıl algıladığımız, olaylara, deneyimlere nasıl tepki verdiğimiz büyük oranda ilk 6 yaşta belirlenir. Nasıl bir yetişkin, nasıl bir ana-baba, nasıl bir eş olacağımız bile ilk 6 yaşta şekillenir. Bu durumun sırrı yaşamda kalabilmek için küçük bir canlının çevredeki modelleri, olayları, hızla kaydedebilecek ve saklayabilecek bir beyne sahip olmasında yatmaktadır. Daha sonra yaşamın hiçbir döneminde bu kadar net ve kalıcı kayıt yapılamayacaktır. Bu yaşta kaydedilenler daha sonra çok benzer biçimde yaşam boyu tekrarlanır. O nedenle ilk 6 yaşta ana- baba tutumu ve okul öncesi eğitim tüm yaşamı şekillendirecek kadar etkili olmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 13:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?