2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Anız yakanlara 77 bin YTL ceza

Adana'da bu yıl anız yakan 80 kişiye toplam 77 bin YTL ceza uygulandığı bildirildi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin, yazılı açıklamasında, çiftçilerin buğday ve mısır hasadının ardından tarlada kalan sapların yakılmasını önlemeye yönelik denetimleri sürdürdüklerini ifade etti.

Metin, anız yakımının tarlada bulunan sayısız mikro canlılar, kuş, sürüngen ve küçük memeli hayvanların yaşama alanlarını ve toprağı yok ettiğini belirterek, böylece biyolojik çeşitliliğin ve eko sistemin dengesinin bozulduğunu kaydetti.

Anız yakımının büyük yangınlara da yol açarak istenmeyen olaylara neden olduğunu hatırlatan Metin, şöyle devam etti:

“Anız yakımı, küçük ve büyük baş hayvanların beslenme alanları otlakları yok ediyor. İnsan sağlığı, çevre kirliliği, sulak alanlar her türlü kara ve hava ulaşım araçları zarar görüyor. Turizm faaliyetleri de bu kirlilikten etkinleniyor. Anız yakmak geçmişimiz, gelecekte ise milli servetimiz olan doğamızı yok ediyor.

İlgili kanunda, 'aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 23.11 YTL, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallelerde işlenmesi durumunda ise ceza beş kat artırılır. Bu idari para cezaları kurum, kuruluş ve işletmelerce işlenmesi durumunda üç katı olarak uygulanır' deniliyor. Anız yakma fiilinin ormana 4 kilometre mesafede veya köy sınırları içerisinde işlenmesi halinde hem çevre kanunu uyarınca idari para cezası verilecek hem de orman kanununun 110'uncu maddesine göre Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.”

Denetimlerinin sürdüğünü vurgulayan Metin, 2006 yılında 26 kişiye 7 bin 475 YTL, 2007 yılında 135 kişiye 116 bin 471 YTL, 2008 yılında ise 80 kişiye 77 bin YTL ceza uygulandığını, ayrıca jandarma tarafından gönderilen 153 dosyayla ilgili işlemlerin devam ettiğini bildirdi.

AA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 17:23:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?