2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Anız yakılması hasta sayısını arttırdı

Adana'da hasadı tamamlanan mısır koçanlarının yakılması sonucu kent merkezi duman altında kalırken, bu durumun özellikle astım ve KOAH hastaları ile çocuk ve yaşlıların sağlığını tehlikeye soktuğu bildirildi.

Adana Valiliği'nin, çevre kirliliğine neden olan ve insanların sağlığını tehdit eden anız yakmayı yasaklamasına rağmen mısır hasadından sonra başlayan anız yakma faaliyetleri devam ediyor. Anız yangını nedeniyle şehrin üzeri siyah bir sis bulutuyla kaplanıyor. Adana'da yaşayan vatandaşlar sıcak ve nemli havadan bunalırken birde anız yakılması nedeniyle nefes alamaz hale geldi.

Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Nezaket Erdoğan, bu yıl anız yakılması nedeniyle geçen yıla oranla hastaneye başvuranların sayısının ikiye katlandığını söyledi.

Hava kirliliğinin başta astım ve KOAH hastalarında olumsuz etkisinin daha fazla olduğunu belirten, Erdoğan, "Bu hava, astım hastalarında daralmalar, öksürük, hışıltılı solunum, göğüste baskı hissi meydana getiriyor. Normal bireylerde bile bu durumdan etkileniyor. Özellikle çocuklarda zatürree ve bronşit atakları ortaya çıkarıyor" dedi.

Hava kirliliğinin yoğun yaşandığı saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini ve maske kullanılmasının faydalı olacağına dikkat çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"En önemli koruyucu faktör bir kere mümkünse bu hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkılmaması, pencerelerin kapatılması gerekir. Eğer çıkılması gerekirse özellikle astım ve KOAH rahatsızlığı olanlarda mutlaka koruyucu maddeler kullanması ve eve geldiğinde üstündekileri çıkarıp ılık duş alması gerekiyor. Çocuklarda ve yaşlılarda buna çok dikkat etmeli. Gerekirse bu tür hastalar ve rahatsız olanlar maske kullanmalı."

Erdoğan, geçen yıla oranla bu yıl hastaneye nefes problemlerinden dolayı gelen hasta sayısının iki kart attığını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 12:02:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?