29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Asırlık fabrika müze olmayı bekliyor

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Yılmaz, ünlü yazar Orhan Kemal'in romanlarına konu olan ve "Kültür varlığı endüstri mirası" olarak tescillenen Milli Mensucat Fabrikası'nın önümüzdeki yıllarda "Orhan Kemal Müzesi"ne dönüştürülebileceğini söyledi. 

Yılmaz, yaptığı açıklamada, 1 asırlık geçmişe sahip fabrikanın kurucularından Mustafa Özgür'ün torunu Fatih Özgür'ün yoğun çabaları sonucunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı kararla fabrikanın yıkılmaktan kurtarıldığını söyledi. Kurula yapılan başvurunun değerlendirmesinde, Milli Mensucat Fabrikası'nın ''Kültür varlığı endüstri mirası'' olarak tescillendiğini belirten Yılmaz, bu karar gereğince, söz konusu fabrikada her türlü inşai ve fiziki müdahale öncesi kuruldan izin alınması zorunluluğu getirildiğini kaydetti. 

Döşeme Mahallesi'nde bulunan ve şu anda mülkiyeti Adana Sigorta İl Müdürlüğü'ne ait olan Milli Mensucat Fabrikası'nın ünlü yazar Orhan Kemal'in birçok romanına esin kaynağı olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Bu fabrikada Orhan Kemal de uzun yıllar çalışmıştı. Fabrikanın, önümüzdeki yıllarda "Orhan Kemal Müzesi" olarak kente kazandırılması için Adana Büyükşehir Belediyesi'nden imar değişikliği yapması bekleniyor" dedi. 

Milli Mensucat Fabrikası, 1907'de Ermeni Simyonoğlu evlatlarından Aristidi Kozma tarafından "Simyonoğlu Fabrikası" adıyla kuruldu. Diğer azınlıklarla birlikte Kozma, şehri terk edince hazineye geçen fabrikanın adı, İttihat ve Terakki yönetimi tarafından 'Milli Fabrika' olarak değiştirildi. Fransızlar, şehri işgal edince fabrika eski sahiplerine geçti. Atatürk'ten Adana'daki sahipsiz fabrikaları yeniden canlandırma buyruğunu alan Kayserili tüccar ve Adana milletvekili Nuh Naci Yazgan, 1924'te milletvekilliğinden istifa ederek Adana'daki sanayi hamlesinin öncülüğünü üstlendi. Yazgan, 1927'de dönemin diğer işadamları Mustafa Özgür, Nuri Has, Seyit Tekin ile birlikte fabrikayı hazineden satın aldı. Adı yeniden 'Milli Mensucat' olan fabrikada üretilen 'Aslan' marka vater ve ekstra iplikler, ülkede büyük talep gördü. Fabrika, 1978 yılında bu kez biriken borçları nedeniyle tekrar hazineye geçti ve üretimine ara verildi. 1983'te Turgut Özal'ın direktifiyle Gaziantepli işadamı Mehmet Özüzümcü'ye, 49 yıllığına kiraya verilen fabrikanın adı 'Milsan Mensucat' olarak değiştirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2007 Pazartesi 13:05:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?