4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Askere orman yangını eğitimi

Adana Orman Bölge Müdürlüğü yaz aylarının gelmesiyle birlikte orman yangınları ihtimaline karşı askere yangın eğitimi verdi.

Yaz aylarında sıcaklıkların aşarı artmasıyla orman yangınları Türkiye genelinde yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Ormanların en fazla yok olmasına neden olan yangınlara karşı Adana Orman Bölge Müdürlüğü çeşitli önlemler almaya başladı. Müdürlük, çıkabilecek yangında en az hasarla atlatabilmek için 6. Kolordu Komutanlığı'nda görev yapan askeri personele yangın eğitimi verdi.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Kazım Tatlı; Adana Kolordu Komutanlığında, görevli Askeri Personele orman yangını türleri, orman yangınlarında sevk ve idare, mücadele yöntemleri, yangında kullanılan araç ve gereçlerin tanıtımı ile bu araçların nasıl kullanılacağı hakkında bir sunum yaptı.
Tatlı sunumun ardından yaptığı konuşmada yangınla mücadelede her şeyden önce can güvenliğinin geldiğini söyleyerek, "Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Onun için yangın söndürme işi hata götürmez. Bu nedenle görev alacak kendi personelimizin yanında askeri personelin eğitimine de önem veriyoruz" dedi.

Ormanların insanlara ekonomik, ekolojik ve sosyal hizmetler sunan kendini yenileme özelliği olan vazgeçilmez kaynaklar olduğunu belirten Tatlı şunları kaydetti: "Ormanların gerek günümüz insanının gerekse gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için korunması ve geliştirilmesi zorunludur."

Orman yangınlarının ormanlara zarar veren etmenlerin en başında geldiğinin altını çizen Tatlı, " Yangınlar sadece ağaçları yok etmekle kalmayıp toprak yüzeyini koruyucu bir tabaka gibi örten ölü ve diri örtüyü de yok ederek canlıların yaşam ortamını ortadan kaldırmaktadır. İnsanların ihmal ve dikkatsizliği nedeniyle her yıl ülkemizde ortalama 2 bin adet civarında orman yangını çıkmakta ve bu yangınlar sonucu ortalama 13 bin hektar orman alanı zarar görmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 17:13:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?