4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Aşure Günü etkinlikleri sürüyor

Hacı Bektaşi Veli Kültür Ve Tanıtma Derneği Adana Şube Başkanı Kemal Çelik, "Okullarda sadece Sünni Müslümanları ilgilendiren din dersi veriliyor, bunun derhal kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Merkez Seyhan ilçesi 100. Yıl Mahallesi'ndeki Alevi Kültür Derneği'nde düzenlenen Aşure Günü etkinliğinde ozanlar mini konser verdi. Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Adana Şube Başkanı Kemal Çelik, burada yaptığı açıklamada, Muharrem Ayı'nın, Hazreti Muhammed'in torunu, 4. Halife Hazreti Ali'nin oğlu Hazreti Hüseyin'in, o dönemde yaşanan siyasi kargaşa ve çatışmalar sonucunda 10 Muharrem 61'de Kerbela'da öldürülmesi olayının yaşanması nedeniyle İslam tarihinde önemli bir yere sahip bulunduğunu söyledi.

Yaşananların ardından bu tarihin önem kazandığını ve Hazreti Hüseyin'in intikamını alma ahdinin tazelendiği bir matem günü olduğunu belirten Çelik, "Şiilerin her yıl dövünerek, tutmaya başladıkları matem orucu daha sonra devlet törenleriyle yapılmış ve İran'da gelenek haline gelmiştir. Kutsal ve matem ayı olan Muharrem Ayı'nın başlangıcında, Aleviler, Bektaşiler ve Şiiler, 10. güne kadar oruç tutuyor ve çeşitli törenler düzenliyor. Kerbela şehitlerinin ruhlarına dualar okunuyor. Muharrem ayının 10'u ise Aşure Günü olarak kabul ediliyor. Bereketine inanılan aşure pişirilerek şehit edilen Hazreti Hüseyin anılıyor. Bu ayın 10. günü gecesi de pişirilen aşure, oruç bozulduktan sonra hep birlikte yeniyor, komşulara ve muhtaçlara dağıtılıyor. Hüseyin'in yaşadıklarını matemle karşılayan Sünniler de aşure geleneğini benimsedikleri için çeşitli şekillerde yaşatıyor" dedi.

Muharrem ayında TRT'nin Alevilere yönelik olarak yayınlar yaptığını ve bunları çok olumlu karşıladıklarını belirten Çelik, "Ne yazık ki Kerbelalar halen devam ediyor. Filistin'de Sivas'ta, Çorum'da ve Kahramanmaraş'ta devam ediyor. Kerbelalar biran önce bitsin" diye konuştu.

Son günlerde siyasi çevrenin Alevi açılımı yaptığına da dikkat çeken Çelik, Cumhuriyet tarihinde Alevilere yönelik olarak inkar ve asimilasyon yöntemi izlendiğine savunarak şunları kaydetti:

"Siyasilerin Alevi açılımını çok olumlu buluyorum. Bu açılımların devam etmesini ve hayata geçmesini arzuluyoruz. Biz Aleviler olarak okullarda zorunlu din dersinin kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye'de sadece Sünni Müslümanlar yaşamıyor, Hıristiyan, Musevi ve Yahudi gibi birçok dine mensup insan yaşıyor. Oysa okullarda sadece Sünni Müslümanlara yönelik zorunlu din dersi veriliyor. Bunların mutlaka kaldırılması gerekiyor. Kimseye zorla dayatma ile din dersi verilmemesi gerekiyor. Ayrıca Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilmeli. Yapılan camiler işlevsiz oluyor. Çünkü Alevi vatandaşlar camiye gitmiyor. Bu nedenle cami yerine su, elektrik ve okul gibi ana ihtiyaçlar karşılanmalı. Bu ve benzeri uygulamaların derhal kaldırılmasını istiyoruz. Eşit yurttaşlığın uygulanmasını istiyoruz" diye konuştu.
Davetlilere aşure dağıtılmasının ardından Adana Valisi İlhan Atış ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın da katıldığı törenle cemevi de törenle hizmete açıldı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2009 Pazar 13:30:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?