2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Ataları soykırım mağduru mu?

Adanalı Tarihçi-Yazar Cezmi Yurtsever ünlü sanatçı Hülya Avşar, yazar Yaşar Kemal ve Adana Valisi İlhan Atış'ın atalarının soykırım mağduru olduğunu ileri sürdü.

Yurtsever, Adana Büyükşehir Belediyesi yanında bulunan Abidin Dino Parkı önünde açtığı "Belgeler 1915'i Aydınlatıyor" fotoğraf sergisi öncesi yaptığı açıklamada, Adana Valisi İlhan Atış'ın soykırım mağduru olduğunu iddia etti.

Yurtsever, Vali Atış'ın gözyaşları içinde Ardahan'da 1918 yılında ailesinin Ermeni komitacıların saldırısına uğradığını ve yakınlarını kaybettiğini anlattığını ve tarihi bilgiler verdiğini savunarak, "Vali Atış'ın olayı anlatması üzerine gerçekleri ortaya çıkarmak için araştırma yaptım. Bu araştırma sonucu elde ettiğim belgeleri bütün Adanalılarla paylaşmak için sergi açtım" dedi.

Soykırım iddiasını araştırmak için Osmanlı arşivinde yaptığı araştırmalarda tarihi haritalar bölümünde bulunan 234 numaralı haritadan çok faydalandığını ve çok önemli bilgilere ulaştığına dikkat çeken Yurtsever şunları söyledi:
"1916 yılına ait olan harita, Osmanlı Aşiretler Muhacirler Umum Müdürlüğü tarafından çizilmişti. 1915 yılının Nisan ve Mayıs ayında Rus ordusunun Van şehrini ele geçirip Sivas önlerine kadar geldiği bir dönemde Ermeni silahlı komitacıların baskı ve toplu katliamlardan kaçmak için Türk yurttaşlarının toplu göç yapmalarıyla ilgiliydi. Bu baskıdan kaçan Türklerin sayısı 700 bini buldu. Bu rakam 1916 yılına kadar 1 milyona ulaştı. Bunun sonucunda Rus işgalinde kalan Türkler 1918 yılında General Antranik'in emriyle Türklere karşı toplu katliamlar yapmıştır. Ölenlerin sayısı da Osmanlı arşivine göre 520 bine ulaştı."

Kökeni Ardahan Hoçvenik-Has köyüne dayanan ve Avşar Türkmen aşiretine mensup olan sanatçı Hülya Aşar'ın ailesinin 1918 olaylarında saldırıya uğradığını ve şehitler verdiğini ailesinden çoğu kişinin de batıya göç ettiğini ileri süren Yurtsever, "Hülya Avşar da soykırım mağdurudur. Lütfen gelsin bu sergiyi gezsin. Ataları nasıl öldürülmüş öğrensin" diye konuştu.

Yurtsever, bir başka soykırım mağduru ünlünün de yazar Yaşar Kemal olduğunu iddia ederek, "Yaşar Kemal'in ailesi 1915 yılına kadar Van Erciş bölgesinde yaşıyordu. Ancak soykırımdan dolayı Yaşar Kemal'in ailesi de kaçarak Çukurova'ya yerleşti. Yaşar Kemal de bir soykırım mağdurudur. Babasının Ceyhan Nehri kıyısındaki mezar taşında da Van Muhaciri olduğu yazmaktadır" dedi.

Yurtsever'in soykırım iddiasıyla ilgili çok sayıda eseri 2 gün kaldırımda sergilenecek.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 13:22:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?