29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Atatürk'ün Adana fotoğrafları

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet düşüncesini halka benimsetmek için geldiği Adana'da "yetim çocuklara selam duruşu" ve "halka birlikte Cuma Namazı'nın kılınması" fotoğraflarını çektirerek Cumhuriyet'in kabulü için tarihi belge olarak arşivlerde bulundurulmasını istediği bildirildi.

Adanalı Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadelenin başarıyla bitirilmesinden sonra TBMM Reisi olarak "Cumhuriyet rejimi" düşüncesini halka benimsetmek amacıyla 15-16 Mart 1923 tarihlerinde Adana'ya iki günlük gezi yaptığını, bu gezi esnasında toplumun çeşitli kesimleri ile görüştüğünü ve konuşmalar yaptığını söyledi.

Atatürk'ün, 15 Mart günü öğle üzeri Adana'nın kuzeyinde bulunan Yetimler Okulu öğrencilerini görmek üzere davet ettiğini belirten Yurtsever, aynı gün Ulucami yakınında bulunan Sanayi Mektebindeki gezisinin son kısmında merdivenlerden inerken karşısında boynu bükük "Yetim kız öğrencileri" gördüğünde onlara selam durduğunu, bu hareketiyle toplumun korunmaya en çok ihtiyacı olan yetim çocuklara selam verilmesinin Cumhuriyet yönetiminin önde gelen görevi olduğu mesajını verdiğini söyledi. Atatürk'ün Adana'da çektirdiği "Yetim çocuklara selam duran" fotoğrafı bir tarih belgesi olarak arşivlerde korunduğunu vurgulayan Yurtsever, "Ama Atatürk'ün o fotoğrafı neden çektirdiğinin bir sır gibi saklandığını ifade etti.

Atatürk'ün Adana gezisinin en anlamlı bir başka olayının da 16 Mart 1923 Cuma günü, sabahleyin ziyaret ettiği Kolordu binasında komutanlarla görüştükten sonra öğle üzeri ilçelerden köylerden, Toros dağlarından şehir merkezine gelen halk ile buluşmak ve onların tarihi ve manevi değerlerine saygı ve bağlılığının gereği olarak Ulucami'ye geldiğini anlatan Yurtsever, "Caminin kapısında komutanlarla ayakta sohbet etti. Bu anın da tarihi belge olarak kalması için fotoğraf çektirdi. Caminin kapısından içeri girerek salonda bir sütunun yanına oturarak halkla birlikte cuma namazı kıldı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 15:35:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Murat BAYLACA IP: 88.254.178.xxx Tarih : 19.08.2008 16:31:10

Adana lıların memleketlerine olan geçmişini bilmeleri gerekiyor .Geçmişten günümüze saklı kalmış tarihi olayların günümüze çıkarılması gerekiyor.Ben bir adana lı olarak Adana hakkında geçmişte yaşanmış önemli olayların araştırılıp resimlerle ,fotoraflarla,ve yazılı belgelerle ,bunun yanında gunlukte olabilir.Yerel basın veya sergilerle halkla paylaşılması gerektiğini düşünüyorum.