4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Atış: 'Anne-babalar kendini sorgulasın'

Adana Valisi İlhan Atış, Adana'da 12 günde 5 ayrı olayda 13 kişinin öldürüldüğü belirterek, "Bir kız annesini öldürüyorsa anne ve babalar biraz kendini sorgulamalı. Baba kahvehane zevkinden, anne komşu zevkinden feragat edip çocuklarına zaman ayırmalı" dedi

Vali Atış, okumasına ve SBS'ye girmesine izin vermediği gerekçesiyle annesini öldürdükten sonra polise teslim olan Rabia A.'nın (12) evinin bulunduğu Şakirpaşa Mahallesi'ndeki Şakirpaşa Halk Eğitim Merkezi'ni ziyaret etti.

Atış, burada yaptığı açıklamada, 12 günde meydana gelen 5 olayda 13 kişinin öldürülmesinin çok üzücü olduğunu ifade ederek, "Cinayetlerden sonra ne yapılabilir onu düşünmeye başladık. Aslında kamu yönetimi konuyla ilgileniyor. 8 cinayetten sonra konuları kendim biraz abarttım mı diye düşünüyorum. Ama olaylar çok üzücü gerçekten" diye konuştu.

Adana'nın 2 milyon nüfuslu bir şehir olduğunu, diğer kentlerde de bu tür olaylar yaşandığını ancak Adana'da 8 cinayetin grafiği yükselttiğini vurgulayarak, "O 8 cinayet olmasa belki daha sonra işlenen cinayetler konuşuluyor olmayacaktı. Ankara'da da bir kız, profesör annesinin kafasını keserek öldürdü. Hepsi üzücü. Bunlara karşı toplum olarak ne yapabiliriz onu sorgulamalıyız. Çalışma yapmalıyız" dedi.

Bazen olayların üst üste geldiğini, yaşanan cinayetlerin birçok nedeninin olabileceğini ve bunu kimsenin bilemeyeceğini vurgulayan Atış, "Bu cinayetler herkesi etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Ancak bizi etkileyiş biçimi bu konuda çözüm noktasında ne yapabiliriz şeklinde bizi etkilemesi gerekiyor. Arkadaşlarla oturup hassasiyetler üzerinde duruyoruz. Acaba üniversite, bu konular üzerinde sosyolojik araştırma yapabilir mi diye düşünüyoruz. Gayet tabi bu şehirde oturuyorsak hepimiz etkileniyoruz" dedi.

Atış, okula göndermediği ve SBS'ye girmesine izin vermediği gerekçesiyle annesini öldürdükten sonra polise teslim olan Rabia A.'nın çocuk yuvasında devletin bakımında olduğunu ifade ederek, "Bir yerde kız çocuğu annesini öldürüyorsa anne ve babanın düşünmesi lazım. Ailelerin çocuklarına mutlaka daha fazla zaman ayırması lazım. Yani bir baba günde 4 saat kahvehanede okey oynuyorsa bunun yarım saatini çocuğuna ayırmalı. Bir anne komşularıyla sohbetinden biraz fazla zaman ayırarak çocuğuna vakit ayırmalı. Çocuğunun başını okşamalı, onunla uçurtma uçurmalı ve kahvaltı yapmalı. Aile çocuğunun sorunu var mı yok mu diye sormalı. Onların sorunları ile bire bir ilgilenmeli. Eğer çok iyi bir sosyolojik araştırma yapılırsa görülür ki, anne ve babalar çeşitli nedenlerden dolayı çocuklarıyla fazla ilgilenemiyor. Bu bir gerçek. Acaba bu olaylar anne ve babaların çocuklarıyla daha fazla ilgilenmesine neden olur mu diye düşünüyorum. Ancak anne ve babaların çocuklarıyla ilgilenmesini ve onların eğitim seviyelerinin arttırılmasını sağlamalıyız."

Vali Atış, konuşmasının ardından, Şakirpaşa Halk Eğitim Merkezini gezdi. Atış daha sonra mahallede bulunan yüzme havuzunu gezdi. Havuzda çocuklar Vali Atış'tan 1 TL ödediklerini havuzun beleş olmasını istedi.

ADANA'DA 12 GÜNDE 13 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Adana'da 30 Mayıs'ta başlayan cinayetler durmak bilmiyor. Son 12 günde 5 ayrı olayda 13 kişi hayatını kaybetti.

30 Mayıs tarihinde kız meselesi yüzünden iş yerine silahla ateş edilen Osman E. (42), şikayetinden vazgeçmesi için yanına gelen Ergin Batmaz'ı (31) Reşatbey Mahallesi'ndeki işyerinde bıçakla ağır yaraladı. Ergin Batmaz, Adana Numune Hastanesi'ne kaldıktan sonra öldü.Osman E. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bu olayın bir gün sonrasında, 31 Mayıs'ta Sarıhamzalı Mahallesi'ndeki bir bahçede terk edilmiş minibüste jandarma ekipleri, Sevim K. (25) ve Ayşe Özdemir'in (45) cesetlerini buldu. Kadınların başlarına tabancayla ateş edilerek birer kurşunla öldürüldükleri belirlenirken, olayın tek görgü şahidi Sevim K.'nin 8 yaşındaki oğlu M.K.'nin ifadeleri doğrultusunda cinayeti babası M.K'nin işlediği belirlendi. Ancak zanlı hala yakalanamadı.

Adana'da bu cinayetin yankıları sürerken 2 Haziran tarihinde bir zehirlenme ihbarı üzerine Huzurevler Mahallesi, 142. Sokak'taki bir apartmanın 11'inci katındaki dairede, ebe hemşire Nalan Yüksel (40), baba İbrahim Yüksel (64), anne Günay Yüksel (62), 6 yaşındaki Vedat Yüksel, lise öğrencisi Halil İbrahim Kopar (17), ÖSS'ye hazırlanan Arif Kopar (19), kardeşinin eşi Ela Gül Yüksel ve kardeşi Ali Yüksel'e ait cesetler bulundu. Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, olaydan yaklaşık 35 dakikasonra evin en büyük oğlu Murat Y.'yi cinayet zanlısı olarak yakalamış, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklanmıştı.

Pazar günü ise Ova Mahallesi'nde Seyhan İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Rabia A. (11), bir süredir okula göndermediği ve SBS'ye girmesine izin vermediği iddiasıyla annesi Songül A.'yı (39) babasına ait tabancayla öldürdü. Rabia A., olaydan sonra polise teslim oldu.

Bu olaydan 3 gün sonra ise Yamaçlı Mahallesi'nde gürültü nedeniyle çıkan kavgada Olcay Bayakı (37) ölürken, aynı aileden 2 kişi de yaralandı.
Ayrıca cinayet olaylarının yanı sıra aynı süreçte, lise ve ilköğretim öğrencisi 5 çocuk sulama kanalında boğuldu.

Uzmanlar, arka arkaya işlenen cinayetlerin sosyoekonomik nedenlerin yanı sıra Adana'da sıcakların artmasıyla insanların daha gergin olmasından kaynaklandığını bildirdi

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 12:06:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?