2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

ATO Başkanı endişeli!

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, dünyayı saran finansal krizin etkilerinin özellikle istihdam üzerinde büyük olumsuzluklara yol açabileceğini belirterek, "Türkiye işsizliğin önüne geçebilmek için büyüme trendini sürdürmek zorunda. Ancak ekonomide böylesine olumsuzlukların yaşandığı bir dönemde büyüme son derece zor. 2001'deki yüzde 7'lik büyüme oranı 2005'te durakladı ve düşmeye başladı. 2009'da yüzde 3'e bile ulaşmak zor olacak. Bu da istihdamı çok olumsuz etkileyecek" dedi.

Baş, yaptığı açıklamada, 4.5 milyonu aşkın kişinin işsiz olduğu Türkiye'de ekonomik krizin sosyal yansımalarının son derece çarpıcı olumsuzluklara neden olabileceğini bildirdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun işsizliği yüzde 9.8 olarak açıklamasına karşın gerçek işsizlik oranının yüzde 18.7 olduğunun hesaplandığını ve her yıl istihdam piyasasına giren 700 bin gence iş bulabilmek için en az 50 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Baş,

"İstihdam alanında olumsuz sosyal patlamalara yol açacak gelişmeler yaşanmaması, ülkemizin yaklaşık 6,5 yıldır süren büyümeye yeniden ivme kazandırabilmesi için yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacı bulunmaktadır. Sanayimizi geliştirmenin, ihracattaki artışa devam etmenin ve sanayimiz ile ihracatımızı ithalata bağımlı olmaktan kurtarmanın yolu, yapısal reformları tamamlayarak ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını iyileştirmekten ve girdi maliyetlerini dünya standartlarına çekmekten geçmektedir" diye konuştu.

Yaşanılan süreçte "sosyal devlet" kavramının daha ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini, böylelikle kriz nedeniyle işlerini kaybedecek kişilere destek olunmasının yanı sıra yatırım yaparak istihdam alanı oluşturabileceklere de katkı sağlanması gerektiğini vurgulayan Baş, şunları söyledi:

"Uluslararası Çalışma Örgütü, mevcut hesaplamalara göre küresel kriz nedeniyle dünya genelindeki işsiz sayısının 2009 sonunda 190 milyondan 210 milyona yükselebileceğini bildirmektedir. Yani dünyada bir yıl içerisinde 30 milyon kişi işsiz kalacaktır ve her ülkede olduğu gibi Türkiye de bu olumsuzluklardan payını alacaktır. Küresel kriz dalgalanmasının 2009 yılı sonuna kadar devam etmesi, krizin etkisinin ise 5 yıl sürmesi beklenmektedir. Yapılan değerlendirmeler krizin etkilerinin 2009'un ikinci yarısında yavaşlayacağına ve 2010 yılı başında büyüme trendinin yeniden başlayabileceğine işaret etmektedir. Bu süreçte hükümet ve ilgili kurumlar gerekli önlemleri almazlarsa veya önlem almakta gecikirlerse, reel sektör durgunluk dönemine girecek, dolayısıyla işsizlik artacak, gelir dağılımı daha da bozulacak ve sosyal kaos baş gösterecektir.

Sorunlar ötelendiğinde mevcut hükümet bile bunun altından kalkamayacak, Türkiye büyük yara alacaktır. Yeni bir 2001 krizi oluşacak, büyük miktarda iş yeri kapanacağından işsizlik artacak, ekonomi küçülecektir. Hükümetin iktisadi yavaşlama ve bunun olumsuz etkileriyle baş edebilmesi için mutlak surette ücretlere yüklenen vergileri önemli ölçüde azaltması gerekmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2008 Salı 14:35:11
Güncelleme :9 Aralık 2008 Salı 16:51:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?