4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

ATO'dan "kebaba güvenin" çağrısı

ATO'DAN

Adana Ticaret Odası'nın Adana kebabının gelecek kuşaklara aslına uygun olarak aynı damak lezzetinde taşınabilmesini sağlamak için 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdiğini hatırlatan Baş, ATO'dan aldıkları "Tescilli Adana Kebabı Sertifikası ve Levhası" asarak Adana kebabı satan ruhsatlı ve tescilli firmaların sürekli denetlendiğini ve buralarda gönül rahatlığıyla tescilli Adana kebabı yenebileceğini ifade etti. Baş, "Bu vesileyle yurtiçinde ve dışında Adana kebabı adı altında satış yapan

ancak sertifika ve levhası bulunmayan güvenilir ve nezih işletmeleri, ustalarını eğitmeleri ve tescil belgesi talebinde bulunmaları konusunda daha fazla zaman kaybetmeden Odamıza başvurmaya davet ediyorum" dedi.

Şaban Baş, vatandaşların söz konusu işletmelerin listesini adana-to.org.tr web sitesinde inceleyebileceklerini de vurguladı. Adana olarak yepyeni bir vizyona ihtiyaç duyulduğunu, "Adana'da güzel şeyler de oluyor" denilebilmesini, ekonomik göstergelerinin yanı sıra sosyal ve kültürel alanda da kentin ön plana çıkışını sağlayabilecek proje arayışında olunduğu bir dönemde böylesine üzücü bir haberin Türkiye gündemine oturmasının endişesini yaşadıklarını kaydeden Baş, şunları söyledi:

"Bu yöndeki haberler kentin imajının haricinde en ağır darbeyi Adana Ticaret Odası olarak sahiplendiğimiz Adana kebabına vurmaktadır. Adana'nın her türlü değerinin korunması mantığından hareket eden odamız; işte bu gibi nedenlerle Adana kebabına Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret tescili almıştır. Odamızın konuyla ilgili hedefi, Adana kebabını korumak ve gelecek kuşaklara hatta gelecek asırlara bozulmadan, aslına uygun olarak aynı damak lezzetinde taşınabilmesini sağlamaya katkıda bulunmaktır. Bu

çalışmamız, yurtiçinde ve dışında Adana kebabını hazırlayan ve pişiren ustanın, gerek kullanılan malzeme, gerekse de kullanılan et bakımından inisiyatifine bırakılmasına son verilmesi anlamını da içermektedir. Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu kebabın üretiminde kullanılan etin, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş bir yaşındaki erkek koyunlardan elde edilmiş olmasıdır. Ayrıca üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla Adana kebabı yemeye devam edebilirler."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2009 Perşembe 14:33:03
Güncelleme :31 Aralık 2009 Perşembe 15:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?