3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

ATO'dan ihracatçılara uyarı

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, global krizin etkisiyle döviz değerlerinde yaşanan aşırı artışların, sanayici ve ihracatçılar tarafından 6-7 yıldır çekilen sıkıntıların giderilebileceği bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini, ancak bu fırsatın daha fazla mal satabilmek uğruna rekabet çılgınlığına dönüştürülmemesi gerektiğini bildirdi.

Baş, yazılı açıklamasında, Türk Lirası'nın son 7 yıldır aşırı değer kazanmasının sanayici ve ihracatçıların sıkıntılı bir dönem geçirmesine yol açtığını, bu durumun etkisiyle Türk ekonomisinin belkemiği durumundaki tekstil sektörünün neredeyse çöktüğünü vurguladı. Baş, "Global krizin etkisiyle ülkemizde döviz değerlerinde yaşanmakta olan aşırı artışlar, her ne kadar yaşanan bir sıkıntının göstergesi olarak algılansa da, sanayici ve ihracatçı iş adamlarımız için 6-7 yıldır çektikleri sıkıntıları biraz da olsun giderebilecekleri bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Ancak burada, sandıktan tutun konfeksiyona, gıda maddelerinden tutun diğer sanayi mamullerine kadar ürünleri imal ve ihraç eden iş adamlarımızı tarihi bir sorumluluk beklemektedir" dedi.

Son 7 yıldır böylesine büyük bir kur artışının özlemi ve beklentisi içerisinde olan sanayici ve ihracatçı işadamlarına seslenen Baş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Çektiğiniz sıkıntılar sadece sizleri değil, tüm vatandaşlarımızı etkilemiştir. Bu günleri bir fırsat olarak değerlendirmeniz elbette hakkınızdır, ancak bu fırsatı kendi kazancınıza dönüştürebilmeniz için sabırlı olmanız gerekmektedir. Daha fazla mal satmak adına, döviz cinsinden fiyatlarınızı kırarak harakiri yapmayınız. Komşunuz 100 dolara mal satarken, 'ben 90 dolara satarım' diye kıran kırana bir rekabet hırçınlığına girmeyiniz. Dış pazarlarda oluşan fiyatların ne kadar zor yükseltildiğini sizden iyi kimse bilmez. Eğer böyle bir intiharı tercih ederseniz hem kendinize hem çocuklarınıza hem de yöremize ve ülkemize en büyük kötülüğü yaparsınız. Bizler, sizin daha çok kazanmanızı ve bu kazancınızı en kısa zamanda, hatta acilen istihdama yönlendirmenizi bekliyoruz. Adana esnafı da sizin kazancınızı artırmanızı, böylelikle de harcamalarınızı ve alışverişinizi artırmanızı beklemektedir. Ailenize ve ülkenize karşı taşıdığınız sorumluluğunuzu, daha fazla mal satabilmek uğruna, dış dünyada ellerini ovuşturarak bekleyen alıcılara fiyat kırarak ayaklar altına alırsanız; başta kendiniz olmak üzere hepimize en büyük kötülüğü yapmış olursunuz. Çünkü geçmişte bunu yaşadık. Son günlerde de böylesine bir cinnetin yeniden ortaya çıkmaya yüz tuttuğunu büyük bir endişeyle izliyoruz. Malınızı satacağınız pazar yine krizden önceki aynı pazar. Orada herkese iş var. Kolay değil, 7 yıl beklediniz, sıkıntı çektiniz, şikayet ettiniz; 1-2 ay daha sabredin, fiyatlarınızdan taviz vermeyin. Döviz kurlarında yaşanacak keskin bir düşüşün, sizin olduğu kadar ülkemizin de büyük kayıplarına yol açacağını unutmayın. Sizlerden bu bilinçle hareket ederek, Adana'mıza ve Türkiye'mize karşı taşıdığınız sorumluluğu yerine getirmenizi bekliyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 10:41:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?