3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

ATO'dan 'sahte çek' uyarısı!

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, finansal krizden yararlanmak isteyen bazı kişilerin, sahte çek kullanımı yoluyla ya da normal çeki gününde ödemeyip vadeyi uzatmak için, "Çek, inisiyatifim dışında alındı" bildiriminde bulunarak alacaklılarını aldatma yönüne gittiklerini söyledi.

Baş, yaptığı açıklamada, piyasalarda yaşanan nakit sıkıntısı ve giderek gerileyen iş hacmini fırsat bilen bazı kişilerin sahte evrakla alışverişe yöneldiklerini belirterek, özellikle son dönemde üyelerinin sahte ya da kopyalanmış çek şikayetlerinin arttığını söyledi.

Üyelerinin alışveriş ya da iş yaptıkları kişilerden söz konusu işleme ait evrağın aslını almaları gerektiğini kaydeden Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçerisinde bulunduğumuz şu günlerde küresel ekonomik krizin etkilerinin ülkemizdeki ağırlığını giderek fazla hissettirmesiyle birlikte; piyasalarda son derece ciddi bir durgunluk yaşanmaktadır. Kriz ortamı dolayısıyla normal süreçte malını 2-3 ay vade ile satan tüccar, günü kurtarmak amacıyla vade süresini 7-8 aya kadar uzatmak durumunda kalmaktadır. Bu durumu fırsat bilen bazı dolandırıcıların, vade süresini kısa tutarak sahte çekle alışveriş yapmaya başladıklarını da üyelerimizden bize gelen şikayetlerden öğrenmiş bulunuyoruz. Bu şikayetleri değerlendirdiğimizde söz konusu dolandırıcıların farklı yöntemler kullanmakta oldukları gözlenmektedir. Şikayetlere bakıldığında, çeklerin kopyalanarak aynı seri numarasıyla birkaç ayrı yerde kullanılması, ya da normal çeki faks yoluyla ulaştırıp ardından da iptal edilmesinin yoğunlukta olduğu gözlenmiştir. Ayrıca son zamanlarda, nakit sıkıntısına düşen bazı kişi ve kuruluşların, kullandıkları çekin vadesi gelmeden ilgili bankaya başvurarak, 'Çek inisiyatifim dışında alınmıştır' başvurusunda bulundukları da görülmektedir. Bu şekilde, gününde yapılması gereken ödeme mahkemeye taşınarak zaman kazanılması amaçlanmaktadır. Ancak bunu yaparken alacaklı durumda görülen kişinin yasal anlamda zor durumda kalınmasına da neden olunmakta, böylelikle telafisi son derece zor olan sıkıntılar yaşanmaktadır."

ATO Başkanı Şaban Baş, ATO üyelerinin bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamaları bakımından kendilerine ulaşan çeki ilgili bankadan ayrıntılarıyla sorgulamaları gerektiğini söyledi. Baş, "Üyelerimiz kendilerine verilen çekin doğruluğunu, çek sahibi firma ya da kişinin güvenilirliğini mutlaka teyit etmeli, çekin aslını alıp firma ya da kuruluşu soruşturmadan mal teslimi yoluna gitmemelidirler. Aksi takdirde zaten zor günler yaşayan üyelerimiz telafisi mümkün olmayan olumsuzluklarla karşı karşıya kalabileceklerdir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 12:22:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?