2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

ATO'den 'Yeşil Dokunuş' projesi

Adana Ticaret Odası (ATO) önderliğinde Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi, Avrupa Odalar Birliği (Eurochambres) ve TOBB işbirliğiyle hazırlanan "Green Touch" (Yeşil Dokunuş) Projesi, Avrupa Türkiye Odalar Forumu Hibe Programı'na kabul edildi.

ATO Başkanı Şaban Baş, çevre konularında farkındalığın artırılması, KOBİ'lerin fikri sınai mülkiyet hakları, markalaşma, uluslararasılaştırma ve kurumsal kapasite artırımı konularını kapsayan projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, Yeşil Dokunuş Projesi'nin çevre garanti markası oluşturması yönüyle Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti. Yaratıcı yönüyle projenin ülkemizde birçok kurum ve kuruluşa esin kaynağı olacağına inandıklarının altını çizen Baş, "Projemizin toplam bütçesi 126 bin 879 eurodur. Bütçenin yüzde 89.9 oranına tekabül eden 114 bin 64 euro AB tarafından hibe olarak verilmiştir. Kalan 12 bin 814 euro ise odamız tarafından finanse edilecektir" dedi.

Projenin uygulama alanının Sheffield, Adana ve Ceyhan olduğunu belirten Baş, "Proje kapsamında odamız, İngiltere'nin Sheffield Ticaret ve Sanayi Odası ve Ceyhan Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklık oluşturmuştur. Adana Orman Bölge Müdürlüğü ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ise projemizi iştirakçi kurumlar olarak desteklemektedir" diye konuştu.

Projenin hedeflerini de anlatan Baş, "Projemizin en temel hedefi, çevre konularında farkındalık yaratan, çevre duyarlılığını ön planda tutan ve bu çerçevede KOBİ'lere uluslararasılaştırma, marka geliştirme, eğitim ve belgelendirme konularında destek hizmetleri veren yeni oda hizmetlerinin oluşturulmasıdır. Yine uzun vadede Adana firmalarının tamamının çevreye duyarlı faaliyetler gerçekleştirdiğini vurgulayan 'Green Touch' Adana çevre garanti markasını oluşturmak ve projenin eğitim ve destek etkinlikleri ile 10 model firmanın çevreci kuruluş akreditasyonlarının sağlanmasıdır. ISO 14000 Çevre Sertifikasyonu alan bu firmalar bölgedeki tüm firmalar için örnek oluşturacak ve Green Touch markasının desteğiyle Adana firmalarının uluslararası rekabette öne geçmesi sağlanacaktır. Ayrıca, proje kapsamında ortak kurumlarda bu hizmetlerin verildiği çevreci iş kulüplerinin (Green Business Clup) kurulması sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

Baş, projenin özel hedeflerini ise şöyle sıraladı:

"İnformal bir kulüp ortamında bölge işletmelerinin çevre farkındalığının artırılması, çevre kalite sertifikasına sahip işletmelerin sayısının artırılması, hava, su, toprak, gürültü kirliliği ve katı ve tehlikeli atıklar konularında seminerler düzenlenmesi, işletmeleri 'çevre' konulu iş destek hizmetleri ile destekleyerek yeni pazarlara açılmalarının sağlanması, 'Green Touch' markasının ve Avrupa ve Türk mevzuatlarına göre marka standartlarının oluşturulması, çevre kültürü oluşturulması, işletmelerin çevresel inovasyon kapasitelerinin ve çevre yönetimi uygulamalarının artırılması, işletmelerin AB finansmanına ulaşmalarının kolaylaştırılması, zaman ve maliyet verimli hizmetlerle odaların etkinliği ve kurumsal kapasitelerinin artırılması."

Global rekabetin ancak uluslararası pazarlarda var olarak aşılabileceği gerçeği ve özellikle bölgenin ihracatının büyük bölümünün AB ülkelerine yapıldığı dikkate alındığında pazar taleplerinin iyi analiz edilmesi gerekliliği ve talebe göre yapılanmanın kaçınılmaz olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Baş, "Yakın zamanda AB'nin başta çevre olmak üzere çocuk işçiliğinin önlenmesi, gıda güvenliği, yenilenebilir enerji gibi üretim içerisinde yer alan birçok etkeni göz önüne almaya başladığı ve bu kriterlere uymayan ülkelerden ihracatı yasaklayıcı tedbirlere başvurduğu gözlemlenmektedir. Ülkemizde birçok alanda yenilenme gerektiren bu yaklaşımlar, çok kısa zamanda bir dönüşüm olmaması halinde ihracatımızın önünü tıkayabilecek tehlikededir. Bu nedenle enerji koridoru olması planlanan Adana'nın çevreye duyarlı yapılanması, önümüzdeki yıllarda ihracatın önünü açabileceği gibi, sosyal yönüyle de bölgeye önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

Tanıtım toplantısına Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Ceyhan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Duru ile ATO Genel Sekreteri Ahmet Nevruz da katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 14:15:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?