2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

ATO'nun AB destekli projesi onaylandı

Adana Ticaret Odası’nın (ATO), Avrupa Birliği Aktif İşgücü Programları Projesi, Yeni Fırsatlar Hibe Programı kapsamında başvurulan, ’Bütünleştirilmiş Dış Ticaret ve Kambiyo Kursu Projesi’ hibe kapsamına alındı. Adana dış ticaretinin etkinleştirilmesinde yaşanan dış ticaret ve kambiyo elemanı açığının karşılanmasını amaçlayan eğitim ve uygulama projesi, halen dış
ticaret yapan firmalarda çalışan düşük becerili elemanların yanında, iktisat fakültelerinden mezun işsiz gençleri kapsıyor.


Adana Ticaret Odası bünyesindeki Avrupa Bilgi Merkezi’nin Avrupa Birliği fonlarından yararlanmaya yönelik girişimleri olumlu sonuç verdi. Hinterlandında iki serbest bölge, iki ana deniz limanı, bir havalimanı ve karayolu bağlantıları bulunan Adana’nın dış ticarette istenilen düzeye getirilebilmesi için dış ticarete tüm boyutları ile bakan bir eğitim sisteminin gerekliliğinden hareket eden Adana Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’nin hazırladığı proje, Avrupa Birliği’ne sunularak yaklaşık 80 bin Euro tutarında hibe desteği alındı. Proje kapsamındaki eğitimlere 2005 yılının Şubat ayında başlanacağı belirtildi.

Konuya ilişkin protokolü Ankara’da Avrupa Birliği yetkilileriyle imzalayan Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, böylesine örnek bir projeyi Adana’ya kazandırmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek şunları söyledi:

"Günümüzde geleneksel dış ticaret ve kambiyo eğitimi; ihracat, ithalat, gümrükleme ve dış ticaret kredilendirme faaliyetlerinden biri ağırlıklı olarak ele alınmaktadır. Dış ticaretin bir bütün olarak ele alınmaması, bu eğitimlerin istenen başarıyı yakalamasını engellemektedir. Bölgemizde yapılan tespitler, ihracat, ithalat ve gümrükleme işlerinin tümüne hakim uzman sayısının 10-15 kişiyi geçmediğini ortaya koymaktadır. Projenin hedefleri, kurs sonrası, yararlanıcılara yüksek istihdam oranı sağlayarak, genç istihdamını artırırken, mevcut çalışanların beceri düzeyini de artırarak istihdamı sürekli kılıcı, çalışanların devir oranlarını düşürücü bir yapı oluşturmaktır. Diğer taraftan, kurs sonrası yapılacak staj ile proje daha da bütünleştirilmiş bir yapı kazanacaktır. Dış ticaret, tüm ülke ve yöreler için gelecek dönemlerde de önceliğini sürdüreceğinden, proje ülke ekonomik gelişim hedefleri ile de tutarlılık arz etmektedir. Ayrıca proje; ihracat, ithalat, gümrükleme ve dış ticaret kredileri gibi son derece uzmanlık isteyen bir eksende, entegre bir uzmanlık kazandıracağından, doğrudan istihdam yaratma yanında uyaracağı ek istihdam talebi ile de günümüz işsizlik sorununa modern bir yaklaşım sağlayacaktır."

Bu arada, yüzde 90 oranında AB tarafından finanse edilen ve 8 ay sürecek projede 200 dış ticaret ve kambiyo elemanının eğitilmesinin hedeflendiği öğrenildi.

Adana-İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2004 Çarşamba 15:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?