4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

ATO'nun işsizlik endişesi!

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, yerel seçim hazırlıklarının başlamasıyla birlikte, ekonomide bazı sektörlerin yoğun hareketlilik yaşadığını, hemen her adayın seçim için yanlarında çalıştırdıkları birçok kişiye geçici de olsa istihdam sağladığını belirterek, seçim sonrası bu sektörlerdeki hareketliliğinin sona ereceğini ve on binlerce kişinin daha işsizler ordusuna katılacağını söyledi.

Baş, yaptığı açıklamada, 29 Mart Yerel Seçimleri sürecine girilmesiyle birlikte; reklam ajanslarından, basın danışmanlığı hizmetlerine, matbaacılık ve promosyon malzemeleri üretimi sektörlerinden servis aracı işletmeciliğine, adaylara kiralanan işyeri ve kahvehanelere kadar geniş bir kesimin son derece hareketli bir dönem yaşandığını ve istihdama katkı sağlandığını vurgulayarak, bu sektörlerin seçimin tamamlanmasına az bir süre kalan şu günlerde işsizlik korkusu yaşadıklarını söyledi.

29 Mart'ta 2 bin 929 belediye başkanının seçileceğini, seçimler sonrasında 81 ilin il genel meclisi üyesinin yanı sıra 35 binin üzerinde köy ve çok sayıda mahalle muhtar ve yönetimi için de oy kullanılacağını hatırlatan Baş, aday adayı ile başlayan ve adaylık süreciyle devam eden seçim ortamında, siyasi parti genel merkezlerinin yaptıkları harcamalarının dışında, her adayın kendi bütçesi oranında propaganda çalışması yürüttüğünü, böylesine büyük bir seçim atmosferinin ise on binlerce kişiye kriz ortamında ekmek kapısı imkanı sağladığını kaydetti.

Seçim sürecine girilmesiyle birlikte geri plana itilen ekonomik hayata ilişkin önlem ve beklentilerin, seçim sonrasında hükümetin gündemini yoğun olarak meşgul edeceğini belirten Baş şunları söyledi:

"Özellikle istihdam alanında yaşanan sorunlar, IMF başlığı, reel sektöre yönelik çözüm paketleri, sanayide kapasite kullanımının dibe vurması, gelir dağılımındaki uçurumun önlenerek yoksulluğun azaltılması ve toplumsal adaletin sağlanmasına yönelik önlemlerin hayata geçirilmesi son derece zor bir süreç yaşayacağımıza işaret etmektedir. Hükümetin yeni dönemde, ekonomik krizin etkilerini azaltmaya yönelik önlemlere, üretim ve istihdam önceliğine sahip yeni ekonomik programa ağırlık vermesi beklenmektedir.

Tüm bunların yanında seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte; halen en hareketli günlerini geçiren bazı sektörlerde işler bıçak gibi kesileceğinden bu işletmeler personel çıkarma yoluna gidecek, ayrıca seçimi kazanamayacak olan belediye başkanlarından, belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri ve muhtarlara kadar binlerce aday ve yanlarında çalıştırdıkları kişiler ortada kalacaktır. Böylelikle aileleriyle birlikte sayıları yüz binlere ulaşabilecek insan, işsizlik yüzünden ekonomik sıkıntı yaşamaya başlayacaklardır. 29 Mart sonrasında ekonominin genel sıkıntılarına, bir de seçim sonrasında işsiz kalacak sektör ve insanların sorunları ekleneceğinden sıkıntıların katlanarak büyüyeceğinden endişe duyulmaktadır. Ekonomik göstergeler her ne kadar yakın geleceğe yönelik karamsarlıklar oluşmasına yol açsa da, Hükümetimizin küresel ekonomik kriz ortamında sıkıntıların daha da büyümesini önleyebilecek düzeydeki etkili önlemlerini acil olarak hayata geçireceğine olan inancımızı vurgulamak istiyorum."
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 15:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?