3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

ATV araçlarıyla ilk yardım hizmeti

Adana'da, hasta ve yaralılara daha hızlı müdahale edilmesi amacıyla ambulansın giremediği yerlerde kadın sürücülerin kullandığı ATV araçlarıyla ilkyardım hizmeti verilmeye başlandı.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Çukurova Tıp Fuarı'nda ilk yardım hizmeti veren ATV araçlarını görücüye çıkardı. Ambulansın giremediği dar sokaklar, kumsal alan ve dağlık arazilerdeki hasta ve yaralılara kadın sürücülerin kullandığı ATV araçlarıyla ulaşılarak ilkyardım yapılıyor.

112 Ambulans Servisi Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Turgut Arpacı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez Adana'da kullanılmaya başlanan ATV araçlarının ambulansın giremediği yerlerde kullanıldığını söyledi.

Sağlık hizmetleri götürdükleri çeşitli ülkelerde ambulansın giremediği yerlerde ilk müdahale için ATV araçlarının kullanıldığını gördüklerini belirten Arpacı, "ATV araçları özellikle dağlık alanlarda, şehir içinde dar sokaklarda, kumsalda, insanların kalabalık olduğu yerlerde, yaylalarda, ambulansın gidemediği yerlerde ilk müdahalede çok işe yarıyor. Çoğu dünya ülkesi bunu keşfetmiş ve kullanıyor. Bunu Adana için bende uygulayabileceğimizi düşündüm. Şuan uygulamaya koyduk" dedi.

Aracın maliyetinin 2-3 bin YTL olduğunu ve pratik müdahale için çok önemli olduğunu vurgulayan Arpacı şunları söyledi:

"Aracın üzerinde bir ambulansta bulunması gereken her şey var. Kalp şoklaması bile yapıyoruz. İnsan canı her şeyden önemli. Bu nedenle ilk müdahaleyi ATV aracıyla yapacağız. Şuanda Adana'ya bir tane ATV aracı aldık. Ambulansın gidemediği yerlerde kullanıyoruz. İlk müdahale bir çok hayatı geri getiriyor. Bu nedenle ATV aracını çok önemsiyoruz."

ATV aracını kadın sürücülerin kullandığını kaydeden Arpacı, sürücülere araç gelmeden eğitim verdiklerini, şuanda bir tane ATV aracı sayısını da artırmayı planladıklarını belirtti.

ATV aracı ile ulaştığı bir hastaya ilk müdahaleyi kendisinin yaptığını belirten acil servis görevlisi Semra Tağmat, projenin insanların hayatta kalması için çok önemli olduğunu belirtti. 24 yıldır 112 Acil Servisi'nde çalıştığını ve son 2 yıldır ambulans kullandığını kaydeden Tağmat, "Adana'da ambulansın her sokağa girmesi kolay olmuyor. Bu nedenle ATV aracı hasta ve yaralıya yapılacak müdahalede çok önemli. Üstelik araçta ambulansta olması gereken her şey var. Bu araç sayesinde yaralıya ilk müdahaleyi yapıp, daha sonra ambulansa götürüyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 10:44:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?